Home Германия отблизо Изворът на Дунав

Изворът на Дунав

6921
0
SHARE

Откъде извира Дунав?

Краткият отговор звучи така: от платото Баар в планината Шварцвалд, което е на височина малко над 1000 метра.

В края на октомври миналата година се впуснахме в издирване на това място. Стигнахме до върха на планината, но не открихме нищо. Решихме, че навигацията е в грешка и ни е отвела до ресторант със същото име.

За това се върнахме обратно там, където всички ходят!

Не съжалявам за отделеното време в издирване на платото, защото местата точно в този край на Германия са сякаш сте в друга страна. Мястото е изключително живописно и диво – напомня много на балканската красота.

Тесни и криволичещи пътчета, които нямат нищо общо с широките магистрали. А гората – гората е просто магия през есента! Шарените пейзажи са все едно са събрани в едно цяло световните галерии по импресионизъм!

Много време лудото ми сърце не траеше, че не отделих повече време в откриването на платото.

Докато пътешественическата ми душа един ден я озари прозрение – мистично и магично! Платото е скрито от нас – Човеците, които сме временно тук на тази Земя, за да се опази чисто и в следващите хилядолетия!

За това и вероятно е измислен фонтанът в Донаушинген, на който хората да се събират!

Ето ни и нас там – в малкото, но богато градче. Богато на природа, богато на историческо наследство!

Навярно повечето от вас са учили някога, че за началото на река Дунав се счита потокът Дунав, който извира в пределите на замъка „Фюрстлих Фюрстенбергишес“ в германския град Донаушинген.

Всъщност това мини езерце събира стотици посетители и стигнеш ли до тук, значи можеш да се похвалиш, че си бил на извора на Дунав. То се намира в Германия, провинция Баден Вюртемберг и през годините си и извоювало повече почитатели, вероятно заради лесната достъпност.

Малки тюркоазени мехурчета, притихнали спокойно като перли в пролетно гърне – едно прелестно зрелище, подчертано от разразилата се есен. А тя – този страстен и пищен сезон, е добавил още краски към магията на това живописно място.

Над извора бди и скулптура, създадена преди повече от век (1896 г.) от Адолф Хеер. Майката Баар, която показва на дъщеря си Джундж Донау пътя на изток.

Оттук Дунав тръгва на дълго пътешествие. То преминава през 10 държави, за да пропълзи 2800 км., преди да завърши своя финален акорд, вливайки се в Черното море!

Казват, че Дунав е онзи спасителен пояс, който свързва хора с различен език, култура, обича и традиции.

Дунав е сам по себе си една толкова древна находка, оформила живота на хората, заселили се на бреговете му от древни времена. Толкова древни, че най-старите свидетелства са

от римската античност – още когато римският пълководец, а по-късно император Тиберий, е яздил на север от Боденското езеро и е открил там изворите на Дунав „след еднодневно пътуване“.

В многобройни средновековни хроники и карти има и препратки към извора в Донауешинген, а през 1544 г. мястото е точно картографирано.

До извора се намира и резиденцията с нейните градини.

А Донаушинген се събира в шепата на дете.

Централната улица се характеризира със стила ар нуво, а там се намират и две истински бижута – синьото кметство и фонтанът на музикантите.

Musikantenbrunnen е произведение на изкуството, което привлича внимание от 1989 г. Проектирано е от аахенския художник Бонифаций Щирнберг по повод 1100-годишнината на Донаушинген. Фонтанът символизира, че не само новата музика е свирила на първа цигулка в Донауешинген от 1921 г., Моцарт също е оставил своя отпечатък в любимия на музиката Фюрстенхоф през 18 век.

Кметството е възстановено точно преди 110 години, след като пожар унищожава старата фасада. Днес прозорецът в заседателната зала представлява градския пожар в памет на това събитие.

И ако като дете сте искали да бъдете детективи, то точно тук – в Донаушинген можете да изживеете тази своя мечта. Една от обиколките, с които може да се опознае града, е като влезете в ролята на детектив, обикаляйки различните пътеки около градчето в търсенето на уликите, които разказват за неговата история. А тя крие затворени врати, мистериозни изби и много красива природа.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here