Home Германия отблизо Денят на Св. Патрик и Ирландия

Денят на Св. Патрик и Ирландия

116
0
SHARE

Тази седмица ирландците по света отбелязаха своя национален празник – Св. Патрик.

Свети Патрик е известен с това, че пръв започа да проповядва християнството. Информацията за светеца от началните години е по-оскъдна, но сме смята, че той е роден в Британия около 385 г. сл.Хр. Баща му е бил християнски свещеник.

Още като юноша бил отвлечен в Ирландия. Прекарал няколко години в робство, пасейки овце. Получил обаче видение как да избяга. Бяга в Англия и там остава в манастир в продължение на 12 години.

По-късно се завърнал в Ирландия като мисионер сред езичниците и пренесъл латинската азбука, която използвал, за да проповядва християнството.

Това е религиозен и културен празник, който се отбелязва на 17 март – националният празник на Ирландия, като денят се празнува от диаспората почти по целия свят. Според ирландския фолклор Патрик използвал 3-листната детелина, за да обясни единството на Света Троица. За това и до днес това е като символ на Ирландия.

Вярва се, че Светецът умира на 17 март 461 г. Поради тази причина датата е избрана за национален празник на Ирландия.

Макар че Св. Патрик е предпочитал синия цвят, зеленото е пряко свързано както със страната, така и с празника. И причината за това е, че по време на въстание в края на 18 век ирландските войници носели зелени униформи, с което всъщност искали да привлекат общественото внимание.

По света – денят на Свети Патрик е празнуван за първи път в Америка в Бостън още през 1737 г. Смята се, че тогава около 44 милиона американци имат ирландски произход.Иначе в световен мащаб ирнадската диаспора наброява 70 млн., което е в пъти повече от броя на днешната страна – само 4.6 млн. души.

Всяка година денят се почита с шествие и в Мюнхен. Естествено за втора година това така весело, пъстро и забавно събитие не се случи.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here