Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Wasserburg am Inn

Баварски пътешественик – Wasserburg am Inn

206
0
SHARE

Това не е от онези рекламирани места, за които се пише под път и над път. То обаче се намира в т.нар. Баварско плато.

Пътят се вие като осмица и деликатно загатва, че предстои да попаднеш в един старинен и съхранен свят.

Първото нещо, което окото веднага регистрира са изумрудените води на река Ин. Техният цвят е сравним с този на Средиземно море и с Алпийското Айбзее.

река Ин

Още нещичко за тази река. Ин е десен приток на Дунав, извира от швейцарските Алпи за да пресече три държави – Швейцария, Австрия и Германия.

Беше един горещ летен ден преди почти две години.

Денят беше напреднал, а така ми се пътуваше нанякъде. За това избрах Васербург – беше близко, сравнително компактно и лесно за обикаляне.

Стигнах там за да установя, че си имам камера, но тя си няма онова тъй важно нещо, без което не може да снима. Трябваше да заложа само на телефона. За това снимките не са с особено качество, но по-добре от нищо.

Васербург е от онези места, които наричаме историческо наследство. Това, което са ни завещали предците по този земи преди 4-5-6 века, когато градът преживява истински разцвет, е съхранено и до днес.

Едно от бижутата на Васербург е сградата, кръстена на семейство Керн, която се намира срещу кметството и се състои от няколко средновековни къщи. Фасадата и напомня изключително много на архитектурата в Грац, Австрия. Тя е направена от един от най-добрите за времето майстори – работилницата на Йохан Цимерман*

*(Става дума не за теолога Йохан Цимерман, който живее век по-рано и е виден астроном и богослов, бивш лутерански министър също така, а за Йохан Кръстител Цимерман – немски художник, чиято работа може да се види на много места основно по външната архитектура.)

В центъра се издига и Фраункирхе от 1386 г., в която се намира Чудотворното изображение на Мадоната, датиращо от 1420-1430.

Това не е единствената църква в града. Във Васербург има още няколко храма и капели.

Кметството е друга градска забележителност, пропито с истории, чието летоброене започва през 1300 г.

Wasserburg am Inn

Старият град се намира на полуостров на река Ин. Червеният мост, който свързва двете части на Васербург също е истинска реликва. Споменава се за първи път през 1204 г., но се смята, че е съществувал дори век по-рано.

В миналото той е бил подвижен, но през вековете е преустройван няколко пъти. Историята на града е свързана с търговията с бяло злато. Поради местоположението си оттук солта е била транспортирана до цяла южна Германия през Васербург.

Именно Инн дава на местните векове наред висок стандарт на живот. А наред с търговията са просперирали занаятите и разбира се корабоплаването.

За съжаление по-късно настъпва период на упадък, който продължава до ХХ век. Това обаче се оказва по-скоро плюс, защото градът е пощаден от разрушенията през Втората световна война.

Ако обичате изкуството, тогава със сигурност ще ви допадне Skulpturenweg – покрай реката.

река Инн

На изпроводяк не тръгвайте по същия път, по който сте дошли. Минете по моста, а оттам свийте вляво.

Wasserburg am Inn отвисоко

Когато почти се изкачите на другия хълм, вляво ще видите отбивка. Не се колебайте, спрете задължително!

Чака ви най-удвителната гледка към града и река Ин. Тя не е подвластна на сезони.

Красиво е дори и през зимата, както лично се убедих тези дни!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още интересни теми и места от Бавария може да ме последвате във Фейсбук – Германия отблизо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here