Home Германия отблизо Баварски пътешественик – на къмпинг в буре

Баварски пътешественик – на къмпинг в буре

1488
0
SHARE

Представяте ли си да отидете на „малкото море“, на къмпинг и то не какъв да е, а да спите в бъчва. Голямо буре. Това е последното нестандартно предложение, което срещнах това лято край бреговете на изумрудено зелени води в едно малко кътче, сравнимо с рая. Не съм била все още там, но съм чувала все прекрасни отзиви.

Това не е някаква дива екзотика за 2-годишни спестявания. Не е нужен презокеански полет, нито дълга и изтощителна часова разлика.

Мястото е буквално пред носа ни, в Европа.

Макар че за 5 години съм обиколила всички баварски езера, повторила съм някои от тях, други съм потретила, а още по-други направо съм умножила по 6, все още има с какво да ми докажат, че са просто едни неизчерпаеми водни бисери – с висок карат.

Ето го Амерзее – едно от първите езера, които посетих още в началото. То е „дом“ на поне 10-ина съботно-неделни излета и вероятно като ги завърши човек пак няма да е успял да го види в пълната му красота и блясък, защото ще е дошла есента, а тя ще го пребоядиса в нови краски и ще го превърне в съвсем друго местенце.

Германия – известна отдавна на милионите посетители всяка година не само от Европа, а от целия свят освен с всичко известно като архитектура, замъци, перфектни магистрали, бира, вурст, Октоберфест, езера, студено море, Алпи, иска сега да ви спечели и с нестандартни хотели. Не, не става дума да спите в някой старинен замък, в който рицари да ви сервират закуската. Става въпрос за наистина много шантави места. Като например – да спиш в канализация или в куфар, в землянка от типа на тези в Нова Зеландия или в къща на кокили. А ако човек няма проблем със студа може да разбере как живеят ескисомите без да му се налага да им ходи на гости. В Бавария може да се нощува в хотел-иглу. А за още по-смелите може дори и в бунгало в компанията на вълци.

За всеки влак си има пътници, но признавам, че тайничко се надявам да посетя всяко едно от изброените места.

Амерзее освен за плажуване е чудно място за общуване с Бог, бира и дълъг велотур.

РЕЛИГИЯ И БИРА

На пръв поглед тази комбинация изглежда просто абсурдно. Обаче всеки, който е обикалял из баварските ширини знае, че почти към всяко голямо абатство има изградена пивоварна. Най-популярната и най-старата е Велтенбург. Намира се край Дунав, а за тази част съм разказала подробно тук: Баварски пътешественик – поредица, I част

В непосредствена близост до Амерзее се издига манастирът Андекс, известен както с красивата барокова църква, датираща от 18 век, така и с бирата, която се произвежда към абатството. В двора на църковната обител пък е погребан композиторът, създал една от най-известните кантати „Кармина Бурана“ – Карл Орф, а паркът в подножието е чуден за малки и големи.

СЪРФ

Последното нещо, с което бих свързал Мюнхен, Алпите и Германия е сърф. Това обаче е една от най-големите атракции на река Изар до Музея на националсоциализма. Мястото, макар и съвсем тясно, образува невероятно вълнение, което е идеална зона за целогодишно сърфиране. Малки, големи, девойки, мъже. Предполагам, че това място се използва като школа, в която започваш, за да се включиш по-късно в отбора на големите. Вероятно сърфинг има и по другите езера, но честно казано не съм попадала. Единственото място, на което съм виждала сърфисти е точно Амерзее.

Споменах ли всъщност, че това е третото по големина езеро в Бавария. Когато за първи път го открихме имах чувството, че съм някъде по западното крайбрежие. Вълни и стотици сърфове. Мога да стоя и да съзерцавам с часове белите платна, които силният вятър изпълва. Наред с това дълга крайбрежна алея и невероятни места за семейни игри и пикник. Малък замък и беседки за влюбени. Есента е като истинска приказка. А всичко това може да се види около другото селище на езерото – Хершинг.

Въобще тази година се убедих, че Амерзее е като остров, предлагащ много различни приключения.

ВЕЛОТУР

По време на Корона-та, както кратко я наричаме всички, нашето спасение бяха колелетата. Всеки възможен момент ги яхахме и се отправяхме накъдето ни видят очите. Районът около нас обаче скоро ни се оказа тесен. Решихме да разширим периметъра към езерата. Те са истинска благодат. Има леки маршрути за начинаещи, смесени – в които се редуват полегати участъци с леко планински. Амерзее бих причислила към първата графа. Ако човек няма много опит може да започне точно от това езеро. Нашата начална точка бе Утинг. Крайна нямахме. Все пак бяхме шестима възрастни и две деца на 8 години. Районът обаче освен красив и спокоен, е и истински рай за колоездачна обиколка. Маршрутът се редува както покрай езерото, така и през гората. Там на места пътеката е толкова тясна, че всеки, който ми се изправеше на среща бях сигурна, че ще го поваля на земята. Е, така и не успях, но усетих за първи път една нова доза адреналин, несравнима с нищо друго.

Под дебелите сенки, с аромат на полски и горски цветя достигнахме неусетно до Дийсен. А там ни очакваше една широки поляна и чудна гледка към езерото – какво друго им трябва на децата и на нас. Топка и както те обобщават: „Да си поиграем, че се уморихме!“ И след колоездачния тур, който е около 13 км. следва футболна среща.

Пътят обратно не ни се опря и за секунда и беше точно толкова приятен все едно го минавахме за първи път.

НОЩУВКА В БЪЧВА

И ако всички идеи изброени дотук за Амерзее са твърде традиционни за търсачите на нови преживявания ето го и последното предложение. Да нощуваш в бъчва. Не успях да надникна в тези нестандартни хотелски стаи, но на друго място попаднах в такова голямо буре и с изненада установих, че всъщност то не е никак тясно. В крайна сметка какво му трябва на човек за спане – само и единствено един удобен креват. А даже може и без него. Берберските племена, а и не само те, още спят по земята.

нощувка в бъчва, защо не!?

Цената на вечер по мое мнение е съвсем нормална за германските стандарти – 85 евро на, а оценката в букинг е почти десетка.

Всъщност основните места на Амерзее са отредени за караваните. Германците, а и не само те, по мои наблюдения средностатистическият европеец, предпочитат точно такъв тип ваканция. Независимо дали ще е на езеро или на море. В крайна сметка все е вода, за тези, които обичат да плуват. Е, за вторите е необходимо още едно качество – да спадат в групата на моржовете, защото водите дори и през най-жарките месеци, когато температурата на въздуха може, и е достигала до над 35 градуса в Германия (не забравяйте, че сме в епохата на глобалното затопляне), си остават хладнички. Но пък така могат да потушат и най-разгорещените страсти след дълъг колоездачен тур на цялото езеро, който е около 50 км.

Ако се интересувате от цени за каравана, лодка под наем или нещо друго тук има детайлна информация:

https://ammersee-campingplatz.com/en/in-unserer-naehe/

Скоро ще ви разкажа и за още едно нестандартно местенце за нощуване – къщи върху кокили.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

ако обичате да пътешествате нека заедно обиколим:

Германия, провинция Бавария

Веселите къщи на Хундертвасер или кой е австрийският Гауди?

Кралското езеро и неговите 100 годишни лодки

С деца в Бавария – поредица – I част

С деца в Бавария – поредица, II част

Баварски пътешественик – поредица, I част

Баварски пътешественик – поредица, II част

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here