Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Фугерей, Аугсбург

Баварски пътешественик – Фугерей, Аугсбург

288
0
SHARE

А социалната система в Германия има вековни корени.

Можете ли в Германия и то в Бавария да живеете срещу 88 цента годишен наем?

Ще кажете невъзможно е! Това е пълен абсурд! Особено на фона на това, че гарсониери в Мюнхен се предлагат и за 1000 евро.

Аз обаче ще ви опровергая!

Навярно това име – Якоб Фугер, е познато основно в икономическите среди. Банкер, смятан за една от най-влиятелните личности не просто на 15 век (когато се ражда), а на всички времена.

Ето какво казва за него неговият биограф – Грег Щайнмец, бившият главен редактор на редакцията на Wall Street Journal: „В епохата, в която живее Фугер – Ренесанса, светът е контролиран от две личности – императора на Римската империя и папата. А Фугер финансира и двамата“.

Фугер е бил на 33 години, когато Колумб открива Америка. Той финансира както първото му пътуване до Индия, така и околосветското пътешествие на Фернандо Магелан. Причината – бил е заинтеросаван от иконимическия потенциал на тези експедиции.

Ето и част от нещата, чието създаване се свързва с името на Якоб Фугер:

– Създава спестовните сметки в съвременния им вариант

– Fugger Newsletters е смятан за един от първите ежедневници в историята.

Ако беше наш съвременик той щеше да бъде от класата на Безос и Бъфет, определят го днес редица историци и изследователи.

В Германия Фугер остава завинаги в историята със създаването на най-старото социално селище в света, изградено в родния му Аугсбург, известно днес като „Фугерай“ .

То е нещо като град в града.

Старият квартал се състои от 8 порти, 7 улици и 53 двуетажни къщи и 142 жилища. Простира се само на 15 000 кв.м. в близост до центъра на Аугсубруг.

В този район могат да живеят само много бедни хора, които не могат да си позволят да си купят собствено жилище.

Днес тази традиция си продължава и миниатюрният квартал е обитаван само от хора със скромни доходи.

Когато избира гостите, специална комисия обръща внимание и на религията (задължително католическата) и на броя на годините, преживели в Аугсбург (поне 2).

Вратата към квартала, както и преди, се затваря в 22:00, а жителите, които нямат време да се върнат към това време, трябва да платят на охраната 1 евро за влизане.

Зад „стените“ на Фугерай има църква, бирена градина и няколко музея, които разказват за живота преди векове. Тук е живял дори и дядото на Моцарт!

Днес Фугерей е своеобразен жив музей, тъй като все още там живеят хора. Това, което прави впечатление в мини-музея, разказващ за живота в миналото, са старинните мебели и наистина малките стаички. Всичко е толкова умалено, че дори и дете може да докосне таваните.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here