Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Романтичният път

Баварски пътешественик – Романтичният път

119
0
SHARE

Романтичният път

Клишетата не са ми слабост, навярно и на вас! И сега ще оборим едно.

Подредена, скучна, стерилна, студена – с какво свързвате тези прилагателни?

Това са най-честите клишета за Германия, но който веднъж се е качил на въртележката с името Deutschland, трудно би слязъл просто ей така от нея и иска винаги още и още.

По света има няколко маршрута, които с времето са си извоювали определението „романтични“.

В Европа безспорен лидер е Германия и Romantische Straße е най-известният немски туристически маршрут, създаден преди около 70 години.

Било е малко след края на войната и преди разпадането на Германия на две, когато спонтанно възниква този маршрут. Чия е идеята по-скоро няма конкретни основатели. Смята се, че възниква спонтанно от страна на местните.

Това е като пътуване с машина на времето – 3000 години немска и европейска история.

Отпечатък по романтичния път са оставяли келти, римляни, каролингите. Следи от всички епохи – Средновековието, Ренесанса, Барока, Рококо.

По тези места човек се докосва до традициите, съхранявани от поколения и векове, до различни диалекти, които понякога са толкова специфични, че човек се пита – ама аз къде съм се сега, тези хора немски ли говорят, какъв е този странен език (особено в алпийската част)

От винения район по край Рейн и величествения Вюрцбург до Алпийските върхове при приказния Нойшванщайн. Това са 29 места между Алпите и Рейн, 460 км., три провинции, четири реки – Таубер, Лех, Вьорниц и Дунав, между приказния замък на краля от приказките до бароковата резиденция във Вюрцбург – природа, кулинария, култура, изкуство.

Нужен е месец за докосване до тази култура. Човек да отсяда поне за ден на всяко от местата, за да се наслади истински на това пътешествие.

Може да бъде направено с кола, с влак, с автобус, с колело. За пълен месец или като седмични излети.

Впрочем с влак преживяването ще е най-пълноценно. Да се движиш по долините, през зелено-жълтите ливади, през тайнствените гори, през хребетите, по които са накацали старинни замъци в навечерието на пролетта, да наблюдаваш как всичко бавно се пробужда, как се стелят килими от цветя, а дърветата се превръщат в бели-розово-жълти облаци – това е повече от медитация! Това е пир! Това са гледки, които те правят истински богат!

Моята романтична среща започна случайно преди 5 години, с последната точка – Нойшванщайн и Фюсен. През годините успях да се докосна до Аугсбург, Харбург, Донаувьорт, Ландсберг ам Лех, Ньордлинген, Ротенбург об дер Таубер, Вюрцбург, Фрийдберг.

Всеки посвоему обятелен, всеки посвоему романтичен.

За тази година съм си обещала още няколко точки от трасето!

А има ли някой от вас, който да е преминал целият „романтичен път“?

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here