Home Германия отблизо Баварски пътешественик – резиденция Мюнхен

Баварски пътешественик – резиденция Мюнхен

300
0
SHARE

Градският дворец или резиденцията в Мюнхен, столицата на Бавария

Когато навън вали е най-доброто време за историческо просвещение

Още преди да стъпя в Мюнхен бях чувала, че това е един от най-богатите градове – на музеи, на изкуство, на наследство от отминали епохи.

За 6 години все още не съм посетила всичко, а и последната година я пиша напълно нулева.

Отдавна се канех да разгледам резиденцията в Мюнхен. Дали защото месеци наред живеехме като аборигени или защото тя наистина е едно изключително място, но за мен заема място номер 1.

Влизането вече е напълно свободно, без предварителна резервация. И дори и в неделния ден беше сравнително спокойно, за разлика от други музеи.

Пригответе си обезателно – малка дамска чанта, бутилка с вода, удобни обувки. И се приготвите за дълго ходене!

Резиденцията е най-големият градски дворец в Германия, с повече от 500 години история, принадлежал на фамилията Вителсбах. Причисляват го към един от най-значимите музеи на изкуството в Европа, който има три главни комплекса – Königsbau, Maximilianische Residenz и Festsaalbau, а наред с дова и десет двора.

Летоброенето на двореца започва от 1385 г. с готическия замък Неовесте. През следващите векове обаче всеки нов владетел добавял нова зала или градина

Порцелановият кабинет, черната стая, зелената галерия, овалният кабинет, порцелановият кабинет, пасажът на светците, библиотеката, парадният апартамент…, предверие първо, второ предверие, трето…, безчет спални и още толкова кабинети, стаята на дегустаторите, залата на рицарите, богатата стая, родовата галерия, каменната стая и императорската зала – объркахте се, нали – невъзможно е да се запомнят всички, а и споменавам откъслечно само някои от тях!

Опитах да ги преброя докато ги обикаляхме – кабинети, зали – за прием на посланици,, спални…, невъзможно, а и щях да се изгубя вероятно ако не бяха стрелките. Оказва се, че има 157 помещения, 3 музея, 10 вътрешни двора, парк, параклис, църква.

Параклисът „Старият дворец“, кабинети от сребро, миниатюрен кабинет, залата Нибелунген, чийто стени са със стенописи, свързани с немската митология.

Има помещения, изобразяващи сцени от старогръцката поезия.

Естествено едно от най-големите помещения е залата за балове и приеми – над 60 кв.м., а освен това е изпълнена с уникална колекция от картини, стенописи, мраморни скулптури, надхвърлящи 300 експоната.

Сервизите на аристократите са толкова много, че са изложени в 7 стаи, наречени „Порцелановите“. В тях могат да се видят най-добрите предмети Майсен.

Мюнхенската резиденция е и домакин на най-богатата в света колекция от монети.

Съкровищницата й е включена в списъка на най-ценните златни фондове в Европа, като сред един от най-ценните експонати са молитвеникът, принадлежал на император Карл, короната на британската монархия Анна от Бохемия, скулптурата на Св. Георги, кръстът на владетеля на Унгаря и короната на кралица Тереза, украсена с рубини.

Естествено с времето колекцията става все по-голяма, което налага да се промени и местоположението й. Така например през втората половина на 18 век хазната е попълнена с редки религиозни артефакти, икони и разпятия. От края на 60-те години всички скъпоценности се намирата в Кралските камари, заемат 10 стаи и са отворени за посещение.

Оригинални ли са обаче всички тези предмети? И вие ли същия въпрос си задавахте, имайки предвид какво се случва с Мюнхен по време на Втората Световна война. Да, експонатите са истински, не са копия – те са били изведени още по време на първите бомбардировки!

Известно е, че баварските крале са имали особена почит към колекционирането, направо са имали истинска страст към предмети от специален произход като скъпоценни камъни, бижута и кристали. А днес тук могат да се видят множество предмети, принадлежащи на баварската принцеса. Освен това резиденцията притежава и богата египетска колекция, сравнима вероятно с тази в Торино (тя е втората най-голяма след Египет).

Казват, че трябва ден да се разгледа всичко това, което показва различни аспекти от живота на баварските благородници! Аз мисля, че и седмица няма да е достатъчна!

Художествената галерия и библиотека са украсени в най-добрите италиански традиции. Театрът, предназначен за краля и свитата му, е в стил рококо.

Резиденция Мюнхен е истинска демонстрация на цялото великолепие на кралския начин на живот. Наред с това всички помещения са изградени в различни архитектурни стилове – ренесанс, барок, класицизъм и рококо.

Това, което обаче буди истинско възхищение у мен е обстоятелството, че върху резиденцията са нанесени сериозни щети по време на Втората световна война. Възстановяването й започва през 50-те години на ХХ век и продължава в следващия повече от половин век, чак до 2003 г.

Това, което не е оцеляло е Зимната градина, но за сметка на това може да се види Фармацевтичната градина.

В наши дни в някои от помещенията на резиденцията се провеждат както приеми, така и концерти. В една част е разположена и Баварската академия на науките.

За резиденцията може да се разказва още много. Тя е като събрана цяла лавица енциклопедични томове, но най-добрият начин да се опознаят е „личната“ среща!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и публикации може да последвате страницата Германия отблизо във ФБ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here