Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Меминген

Баварски пътешественик – Меминген

1227
0
SHARE

Меминген

Обзалгам се, че за мнозина сънародници, а и не само, това е малкото летище на Мюнхен. Отправна точка за баварската столица, за Щутгарт и Бодензее, а руските и за испанските туристи – за Алите.

централният площад – Меминген

И основно се използва за кацане и излитане. Шанс да го разгледат имат вероятно само тези, които по лошо стечение на обстоятелства полетът им бъде отменен.

Нещо като Бергамо, в италианската му версия. Градът също е използван основно заради летището, но всеки, който е решил да се разходи, се е убедил какво прекрасно място е!

Точно за това днес ще ви го представя в цялата му обаятелност, за да опровергая всеобщо и несправедливо наложеното мнение, че това е просто едно летище. Меминген е град с интересна архитектура, която човек си струва да опознае. За мен лично е интересен, защото тук може да се срещне стилът „фахверк“ типичен за Франкен, но не и за тази част на Бавария, за която е характерна много повече живописта по фасадите.

Историята му може да бъде проследена още от римско време. От Средновековието са останали величествени дворци и замъци, стени и укрепления, които се смятат за най-добре съхранените в южна Германия. И като добавка градът е оцелял по времето на Втората световна война.

Специалистите казват, че за богатото му историческо наследство доказателство са множеството съхранени патрициански къщи.Мотото на Меминген е: „Град на човешките права“. И това има своята вековна история – през 1525 г., е написан първият документ свързан с темата.От миналото са запазени 10 градски кули и порти, една, от които е кулата на Бисмарк, а цялата градска стена е с дължина около 2 км.В сърцето на града се намира разбира се кметството, което е наследство от епохата на Ренесанса.

и отново детайли от фахверк

С архитектурата си обаче впечатлява т.нар. Steuerhaus или сградата на данъчното, която е с пищна живопис по фасадата, както и Großzunft, която пък датира от средата на 14 век. И всъщност този централен широк площад напомня някак на Италия. Една от най-величествените църкви е Орден St. Spiritus, в която Kreuzherrnsaal човек наистина губи връзка с реалността. Датира от началото на 13 век като първоначално е била манастир с болница. По-късно е модифицирана в балоков стил.Най-известна е готическата на Занкт Мартин. Най-старата пък е на ордена на Св. Антоний, Martinskirche с великолепните си готически хорови сергии, Frauenkirche с картини на семейство Strigel от 15-ти век.

Сред градските забележителности са още Къщата на седемте покрива (Siebendächerhaus) Гилдията на магазинерите.

В града има и няколко музея, повечето безплатни. Един от тях е с дърворезби.От културния календар, който наистина е много наситен най-пищното събитие е възстановките Wallensteinfestspeil. Те връщат още към 1630 г. когато е било нападението на военноначалника Албрехт фон Ваелнщайн и армията му над града.

Гледките от града към Алпите си струват, а ако човек обича веломашрутите ще остане приятно очарован – те са 79 на брой.Има и два градски пешеходни тура – единият е „Зеленият Панорама път“, а другият „Червеният панорама път“.

И ако случайно попаднете в града по Коледа – не се колебайте! Спуснете се с пълни сили да го разгледате, ще бъдете очаровани!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here