Home Германия отблизо Баварски пътешественик – замъкът Калтенберг

Баварски пътешественик – замъкът Калтенберг

348
0
SHARE

Рицари, замъци, принцове, бираКалтенберг

Времената на рицарите – на смелите мъже в ризници, на мъжката чест…

Представете си да заживеете в тази епоха – 2 седмици в средновековното минало като да сте участници във филм.

Събирайте сили и средства. И вземете календара да отбелязвате събитията, които си струва да се посетят. За съжаление за много от ще трябва да чакаме до догодина, защото вече са отменени.

На един хвърлей от Мюнхен се намира замъкът Калтенберг. Той не може да съперничи на така известните баварски замъци по мащаби. Обаче пък е достатъчно старинен – датира още от края на 13 век, когато Рудолф I, херцог на Горна Бавария, го изражда. За жалост просъществува само 4 години – разрушен е в семейна вражда. По-късно става собственост на друга фамилия от Аугсбург, които го възстановяват.

Оттам нататък сменя твърде често собствениците. Бил е и в ръцете на шведите по време на Тридесетгодишната война, а век и половина по-късно го превзема и Малтийският орден.

Средата на 19 век е прекроен в готически стил. Оттогава е и кулата.

По-древна от рицарските игри, които се провеждат повече от 45 години, е пивоварната.

Когато в България избухва Априлското въстание, тогава тук започва да се произвежда бира. Всяка година в Калтенберг се варят 100 000 хектолитра от хмеловата напиптак.

Най-успешната фамилия, която го управлява е Шюлайн. Те освен пивоварството, развиват и овцевъдство и торфене. Политическите промени през Втората световна война им отнемат имота, а самата фамилия дори е интернирана по лагери, но по-късно имотът бива реституиран отново.

От 50-те годин Калтенберг е собственост на така известната фамилия Вителсбах – или по-точно – на принц Луитполд Рупрехт Хайнрих Баварски, принц на Бавария*.

Именно той през 1979 г. организира първия рицарски турнир. Игрите са винаги през юли и продължават две седмици, в които в това минало желание да се върнат имат над 100 хиляди души всеки път.

Освен това принцът се опитва да съживи и кралските менюта от миналото. Под негово ръководство сега се приготвят ястия, с които някога са гощавали кралските особи. Те се сервират заедно с избрани вина или бира, произведена в замъка.

Освен това всяка дама, която е срещнала своя рицар и иска да му се врече във вярност, може да има истинска кралска сватба.

Барелната зала на замъка е готова да ги подслони заедно с гостите, а със сигурност спомените от този ден ще бъдат като в приказките – „Три дни яли, пили и се веселили“.

Малкият средновековен замък от няколко години е домакин и на рок фестивала Puls Open Air.

За съжаление повечето от събитията, на които Калтенберг е домакин са вече официално отменени.

Чувам гласа на оптимист да казва, че скоро тази работа ще приключи.

Песимистът обаче му приглася с доказателства като това, отричащи категорично, че на тази работа с пандемията й се вижда края.

А вашият глас какво ви нашепва?

P.S На път пък за Калтенберг се почувствах за малко сякаш съм в Перу, което толкова много искам да видя – попаднахме на ферма с лами. Знаете ли, че тези животни са опитомени за пръв път от инките и това се е случило около 4000 г. пр. н. е. в района на езерото Титикака. Ламите са били толкова важни за просперитета на инките, че пастирите им са били изключително уважавани и много добре заплатени.

*Луитполд Рупрехт Хайнрих Баварски е единственият син на принц Лудвиг Карл Мария Баварски и съпругата му братовчедката си принцеса Ирмингард Мария Йозефа Баварска, дъщеря на последния наследствен трон-принц Рупрехт Баварски и принцеса Антония Люксембургска-Насау

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here