Home Германия отблизо Баварски пътешественик – замръзналото кралство – ждрелото на Гармиш

Баварски пътешественик – замръзналото кралство – ждрелото на Гармиш

173
0
SHARE

Днес искам да ви водя високо в планината. Величествените Алпи.

Едва ли има някой, който да не е чувал за така популярния Гармиш-Партенкирхен, станал известен с това, че е домакин на четвъртите Олимпийски игри, заради което всъщност две съседни населени места се превръщат в едно цяло.

Мястото е предпочитано от скиорите не само от Европа.

Не обаче пистите искам да ви покажа, а т.нар. ждрело. То е обявено за природен резерват преди почти 100 години. Замръзва през зимата, за да се превърне в истинско природно чудо.

На това място река Партнах, която води началото си от връх Цугшпице, изглежда като малко поточе през зимата. С топенето на снеговете обаче това се променя. Ждрелото е с дължина малко по-малко от километър. За да съм съвсем точна – 702 метра.

По това трасе има няколко изключително тесни участъка – някъде около 2-3 метра. Височината на скалите достига до 80 метра, а по тях през зимата се образуват ледените висулки.

Някъде между тях на отсрещната страна в скалата е издълбана и фигура на Божията майка.

Всъщност това ждрело се е образувало след като в продължение на милиони години реката е успяла да „пробие“ варовиковите скали, проправяйки си път между тях.

На няколко места към реката се вливат и странични поточета, образувайки красиви водопади. Със сигурност в момента мястото е затворено. Има някакъв минимален шанс, входната бариера да е оставена отворена, на това може да се види само на място.

Ако решите обаче да го посетите сега първо проверете дали не попада в графата на строга карантина.

Вторият голям въпрос в тези времена на мерки и ограничения са местата за паркиране. За жалост много от тях в планинските части, най-вече и около езерата, са затворени.

Иначе извън мерките за да влезете е необходимо да платите входен билет.Garmisch Partnachklamm е името на немски. Graseck 4, 82467 Garmisch-Partenkirchen

P.S НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ако ходите през зимата – дебели и непромокаеми дрехи, защото макар всичко да е замръзнало всъщност отвсякъде тече вода, сякаш вали дъжд.

С камера не ви съветвам да влизате, защото ще бъде обилно намокрена!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още интересни места от Германия и Бавария може да последвате страницата във Фейсбук: Германия отблизо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here