Home Германия отблизо Баварски пътешественик – замъкът Нимфенбург

Баварски пътешественик – замъкът Нимфенбург

560
0
SHARE

Мюнхен, замъкът на нимфите или Нимфенбург

Ако имате безмерно богатство какво бихте дарили ако ви се роди дете?

Било отдавна, преди няколко столетия. Лято господне 1663 г. времето на баварския херцог Фердинанд Мария. Той толкова бил във възторг от раждането на дългоочаквания наследник за трона, че когато неговата съпруга Аделаида фон Савойен му родила син, той и дарил земя.

А тя на своя страна издигнала селището на нимфите – малка лятна вила с градина.

Два века по-късно малката вила била разширена, а външната фасада била променена във френски стил. И се превърнала в истински пищна лятна резиденция.

Всъщност цял един век, всички наследници, собственици на Нимфенбург, добавяли нови и нови разширения, докато не го превърнали в най-големия бароков комплекс. Такъв е и до днес!

Като погледнете фасадата отвън и се чудите как е възможно да е толкова голяма и въобще имали ли са време да обикалят из всичките помещения. А те само в основната част са 21 стаи или по-скоро зали, защото са наистина огромни. Бална зала, няколко спални, предверия, кабинети, галерии…

Градините били създадени в началото на 1700 г., съчетавайки френски и италиански елементи.

Дворецът Нимфенбург е като учебник на баварската история. В него е роден и Лудвиг II Баварски (за когото съм ви разказвала няколко пъти досега)

Голямата зала е една от най-пищните със стенописи на Йохан Цимерман.

А ако се били любопитни как са изглеждали жените в онези години по стените на малката бивша трапезария са подредени картини на най-красивите баварки, както и на няколко девойки от простолюдието. Портретите са били нарисувани по заповед на крал Лудвиг I, който е бил ценител на женската красота!

180 хектара парк – водни каскади, паркови градини, езера мостчета, гондоли, павилиони за почивка, стада с лебеди и патици, новородени пухени топки – Нимфенбург е невероятно място, в което човек може да остане цял един ден, разхождайки се само навън.

Струва си да се отбележи, че именно в градината се намира Баденбург – първият отопляем закрит басейн, който датира от 18 век, както и сребристо-синята ловна хижа Амалиенбург, в която е имало развъдници за ловни кучета.

Наред с това тук са разположени и няколко музея – на Земята и хората, на порцелана – с над 1200 експоната, на каляските, както и Галерията на красотата.

Разхождайки се навън в градините човек се пренася сякаш във Венеция. Идеята е била да се изградят канали, които наистина да се доближават максимално до оригинала и за това са били поканени няколко годролиери.

В градините има и десетки статуи на най-важните Олимпийски богове.

Добрата новина е, че вече не е необходима резервация за посещение на двореца, нито пък тест!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here