Home Германия отблизо Баварски пътешественик 2 – Абенсберг

Баварски пътешественик 2 – Абенсберг

2195
6
SHARE

Абенсберг, Бавария  – история, изкуство и бира – неочаквано добра комбинация

Проучвам Бавария вече три години. Току си мисля, че вече няма „неразровено“ периметърче и току открия, че искам да посетя още едно място. При това подходящо за еднодневна разходка. Като типично творческа личност имам десетки бележчици за баварските „дълбини“, но отскоро реших да се възползвам от компютърната епоха, в която живеем и започнах да събирам всичко в един файл. Но понеже съм журналист вече 20 г. все още не се отказвам от старата традиция да пиша всичко на хвърчащи листове… Творчески хаос му се казва на това.

Открих Абенсберг това лято, напълно случайно. И се чудя защо едва сега – това е едно удивително местенце. Намира се само на 8 км. от устието на река Дунав – на един от притоците на реката. Отстоянието от Мюнхен е около 100 км. Има старинна крепост, която е от средата на XII в. На фона на останалите баварски замъци тази направо бледнее – лишена от всякакъв пищен лукс и размери, но някак уютна и посвоему неповторима.

Всъщност избрах градчето, в което живеят около 12 хиляди души, не само заради замъка. Тук е изграден Kuchlbauer Turm. Тези, които са били във Виена навярно са виждали т.нар. Hunderwasser Haus. Всъщност това е един много мащабен проект на Фридрих Стовасер,  австрийски художник, скулптор и архитект, познат с уникалния си стил не само в Европа.

Hundertwasser, Виена

Стовасер е роден през 1928 г. във Виена и умира през 2000 г. на борда на кораба Куин Елизабет II. Има интересен, но нелек живот, за който ще ви разкажа в отделна статия. Неговата работа носи един особен белег. Вероятно ще прозвуча като пълен лаик, но наричам къщите му „кривите сгради“. Точно с това всъщност е характерен стилът му – различни цветни мозайки, неправилни по вид форми, които на пръв поглед изглеждат в пълен асинхрон, но всъщност това е не просто оригинално и запомнящо се, а изпълнено с изящна красота – танцуващи прозорци, криви кули, усукани фасади, спирали…, неравни подове…

Стовасер строи без планове, без предварителни скици, защото според него съвършенството е точно в това. Само още един факт за художника. Творчеството му се определя като самобитно, тъй като е извън всякакви рамки на изкуството. Виенчанинът е правил и интериор на самолет – Боинг.

16 са неговите сгради в родната му Австрия, в Германия те са 13. Тази в Абенсберг, която е планувана да се реализира през 2007 г., е трябвало да се намира в Майорка, Испания. Извън Европа Hunderwasser има в Япония, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Израел.

Всъщност Kuchlbauer – това е името на известната местна бира, а Kuchlbauer Turm в Абенсберг е реализирана от приятеля и сътрудник на художника – арх. Петер Пеликан.

Оригиналният дизайн е бил за 70-метрова кула, но арх. Пеликан не успява да го реализира. Той прилага своя почерк и препланира проекта в продължение на три години.

Кулите-сгради са две – едната – осуканата, която изглежда така сякаш вятърът току-що е завъртял в своята прегръдка, е изцяло посветена на изкуството. Снимането вътре е забранено. И сега ще дам една изключително странна препоръка. Дори и да нямате нужда посетете тоалетната. Тя представлява повече от галерия.

Втората кула – Kuchlbauer, е посветена на баварската бира и пивоварните. Тя символизира напитката във всичките и компоненти, както и изкуството на варене – за Бавария това е толкова древно, почти колкото и обитателите по тези земи.

Бърза справка за историята на бирата разкрива, че още древните шумери в Месопотамия (третото хилядолетие пр.н.е.) са познавали бирата. Във Вавилон например съществували почти 20 вида бири. В древен Египет пивоварството било широко разпространено. Впоследствие то навлиза и в Европа. Келтите, германите и други племена също пиели много бира.

Бавария – екологично отглеждане на хмел – стотици декари

На стария континент пивоварството се прехвърлило и в манастирите – случило се някъде през средновековието, като монасите подобрили технологията, използвайки хмела за консервант. (Да припомня, че в първата статия стана дума за пивоварната към абатство Велтенбург.)

Kuchlbauer – марката бира, която се произвежда в Абенсберг, притежава едно от най-старите права за пивоварство в света. Името идва от графа на Абенсберг преди 1300 г.

От 1904 г. пивоварната е собственост на Майкъл Салек и вече осем поколения правят неговата фамилия произвежда бирата от тази марка. Преди 100 години се построява и самата пивоварна, която е специализирана в приготвянето на светла и тъмна пшенична бира. Ключът за създаването на добрата бира, според Салек е в заобикалящата природа. Навярно има основание. Една от най-популярните марки се казва „Alte Liebe“ (старата любов).

Наздраве!

фото: http://www.kuchlbauer.de

Освен лятото, когато бирата е на особена почит, Абенсберг е изключително подходящ за посещения и през предстоящите коледни празници. Началото е 28 ноември 2018. Входът е свободен, а всеки, който реши да посети градчето ще може  да види как изглеждат запалени 400 хиляди коледни лампички. По това време на годината целият град се стяга да покаже своите традиционни занаяти, а цялото семейство от пивоварната приготвят всякакви специалитети за гостите на града.

Ако не успеете да планирате разходка през зимните месеци, можете да го направите и за Великден. Началото му е 10 април 2019.

фото:: www.bayern.by/

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

още в рубриката:

Бавария и малко познатите й места – поредица

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Време е за скиполети – Оберстдорф

Октоберфест – нещо повече от празник на бирата

Българският ансамбъл „Лазарка“ отново на Октоберфест

Най-дългият замък в света – запознайте се!

6 COMMENTS

  1. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

    […] Баварски пътешественик – поредица, II част […]

  2. […] Баварски пътешественик – поредица, II част […]

  3. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

    […] Баварски пътешественик – поредица, II част […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here