Home Анализи Чао журналисти?

Чао журналисти?

66
0
SHARE

Ще навлязат ли роботите масово в тази професия?

Името му е Тоби и само за 5 минути произведе почти 40 хиляди публикации за резултатите от изборите в Швейцария. Нещо нечувано и невъзможно дори за една цяла, голяма редакция със състав от поне 100 журналисти.

Тоби всъщност е програма, разработена въз основа на изкуствения интелект, за автоматично създаване на текст. Тя е в състояние да пише както на немски, така и на френски, като обобщава едновременно изборните резултати от 2222-те швейцарски общини.

Подобен вид програми съществуват от около 10 години, като в последно време всъщност навлизат все повече в редакционните зали. Истината е, че тези системи имат невероятна бързина и точност. Същевременно разполагат и с потенциал, който дава възможност да се подсилят редакциите и да се намали стреса сред журналистите, изтъкват предимствата им организациите, в които се създават. Според тях „Тоби“ няма да замени нито редакторите, нито репортерите в една медия, а просто ще ги подпомогне в напрегнати ситуации.

Така например във в. Вашингтон пост аналогична програма на име „Хелиограф“ позволява на медията да отрази над 500 предизборни надпревари преди 5 години. Системата е в състояние много бързо да отрази резултатите и да ги актуализира своевременно при настъпила промяна.

Журналистите признават, че тези програми имат ограничения, но понякога те могат да извършат това, което хората или не могат да направят или ще им е необходимо много повече време.

фото:
egoFM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here