Home Анализи След като прогониха българите, ще се „внасят“ работници

След като прогониха българите, ще се „внасят“ работници

92
0
SHARE

„Обсъждаме възможностите за промяна на българското гражданство, както и облекчаване на режима за влизане на работници от трети страни. В момента, в който сме готови, ние ще съобщим какви ще бъдат съответните предимства, които ще дадем. За уседналост говорим, както и за възможности, които да облекчат режима на влизане в Република България“, обяви в неделя във Варна вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от БНР.

Така на практика правителството ще откликне на призивите на бизнеса за внос на работници от чужбина – от страни като Виетнам, Молдова, Армения и Индия, които биха приели да работят за мизерни доходи. Типично обаче като за политическо говорене вицепремиерката Николова така и не конкретизира повече подробности за процедурите. От друга страна тази идея се явява абсолютен контрапункт на изразената преди дни позиция на финансовия министър Владислав Горанов, че страната ни не трябва да се рекламира като страна, предлагаща евтина работна ръка.

След отпадането на ограниченията в рамките на ЕС стотици българи напуснаха, като този процес е непрестанен от 2014 година до днес. Това доведе до глад на работна ръка.

Така например е известно, че дори и големите ромски махали са се преселили из Европа. Особено тази в Пазарджик.

Според статистиката заплатите годишно се повишават с около 7-10 %. Това обаче се оказва напълно недостатъчно за задържането на българите в страната. И дори и правителството да продължи да „натиска бизнеса да повишава заплатите“, както заяви министър Горанов този процес е необратим, защото не само доходите са основната причина за миграцията.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here