Home Анализи По-добри ли са новите лекарства от старите?

По-добри ли са новите лекарства от старите?

98
0
SHARE

Какво показват резултатите от проведеното дългогодишно проучване на специалисти в Германия?

За жалост заключението на експертите е, че новите лекарства, които са на пазара не са по-добри от утвърдените стари.

Ето и детайлите. В периода 2011-2017 г. Arzneimittelmarkt-Neuordnungsgesetz извършва системен преглед върху отделни медикаменти и терапии, като за този период са наблюдавани общо 216 лекарства, които са получили разрешение за употреба в Германия. Много от тях са достъпни и в останалите страни в Европа. От тези нови препарати само ¼ се казва, че имат „значителна или допълнителна по-голяма полза“ в сравнение с наличните други такива. При други 35 медикамента (или 16 %) се наблюдава минимално подобрение или дори такова, което не може да се измери. В този процент влизат препарати, които се прилагат при неврологични и психиатрични заболявания. Същото се констатира и за диагнозата диабет – само при 4 от общо 24 нови лекарства регистрира по-голяма полза за болните.

Това, че новите препарати не са по-добри от старите се подозира още от 70-те години на ХХ.

Какво е тълкуванието на изследователите за „значителна полза“ – намаление или подобрение на качеството на живот, понижен риск от ранна смърт.

Каква е практиката за да се препоръча едно ново лекарство?

Процедурата е Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да оцени проведена терапия с него. На базата на съответните клинични проучвания и лабораторни тестове се преценява дали този продукт трябва да бъде пуснат на пазара, тъй като той има по-добри резултати. Едва тогава Европейската агенция по лекарствата дава и своята препоръка.

Всяка държава в ЕС обаче сама решава дали да одобри новия медикамент и дали за него заплащането ще бъде с обществени средства.

фото: test.de

Източник:

https://www.sciencemediacenter.de/alle-angebote/research-in-context/details/news/zusatznutzen-von-neuen-medikamenten/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here