Home Българските места Под чардака

Под чардака

114
0
SHARE

… В къщата на Сава Филаретов правим първия си „фото – престой“, с надеждата да запечатам с фотокамерата неподправен и неповторим мотив от утринната идилия сред възрожденските къщи. Не трябва дълго да търся, за да го открия: цъфнали и разцъфнали в цялата си прелест алени божури, весел здравец и мента, огнени невени, разноцветни усмихващи се на слънцето герании и дъхаво индрише.

По чердака правя и първите портретни снимки на прекрасната ми Мери и… потегляме към потъналия в „незабрава“ и благоуханни рози двор в къщата на Руси Чорбаджи! Автентичните носии в музейната експозиция са ярки образци на възрожденските майсторлък и талант! Багри, тъкани и форми омагьосват и ваят един невероятен шедьовър, създаден от сръчните ръце на баби и прабаби!!! Завещали ни да кътаме и да продължаваме традицията, за да не гасне паметта българска, паметта за корените ни, паметта за род и родина…

Понасяме се нагоре към „Черковната махала“, близо до храма „Св. Николай“, там е художествената галерия, отворила широко порти за гости от цял свят! Тя се помещава в сградата на старото класно училище! Ванчето, директорката на галерията, ни посреща усмихната и ведра, дава ни неограничена възможност да развихриме творческа фантазия и импровизация!!!! Ето го резултатът от този вихър.

Текст: Анелия Тонефф
Снимки: Мариана Иванова
Анелия Тонефф

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here