Home Анализи Повече от 5.5 млн. души в Германия живеят на помощи

Повече от 5.5 млн. души в Германия живеят на помощи

327
0
SHARE

2 млн. чужденци получават пари за безработни

Най-висок е процентът на хората от Сирия – общо 529 310 през месец май, сочат данните на службата по заетостта, информира германското издание WAZ, като отбелязва, че това е и най-многобройната група чужденци в страната.

Какво означава тази цифра – около ¾ от трудоспособното население мигранти от Сирия специално живее на Харц IV или друг тип помощи.

Равнището на безработица за сирийските граждани е 44.2 %, като все пак се регистрира спад от над 5 пункта в сравнение с година по-рано.

В статистическите данни не попадат хора, които посещават интеграционни или езикови курсове. Социалната система в Германия позволява помощи да получават хора, които не могат да покрият основните си разходи.

Наред с това сирийците, които търсят убежище в Германия, получават средства още при пристигането си като бежанци. Техните молби се обработват по-бързо и така те попадат в националната система за подпомагане при безработица.

Помощи получават също и 43 % от афганистанците в трудоспособна възраст. Нивото на безработица сред тях е 26 на 100. Те обаче са с по-малък шанс на бежански статут, заради което не получават автоматично и право на държавно финансиране за курсове, а съответно така отиват директно на пазара на труда.

Съотношението на безработни сред германските граждани към чужденците е 4.7 % към 12.7 на сто.

източник и фото:

https://www.waz.de/politik/hartz-iv-so-viele-syrische-fluechtlinge-bekommen-alg-ii-forscher-warnt-id227160153.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here