Home Да пътешестваме ПЕЩЕРАТА НА СВАРОВСКИ

ПЕЩЕРАТА НА СВАРОВСКИ

2541
1
SHARE

Космическо, нереално, приказно, вълшебно, мистично, загадъчно…, удивително, зашеметяващо, спиращо дъха, чувствено, докосващо, магично, запомнящо се, впечатляващо, неповторимо, различно… – всичко това може да се каже за пътуването, което ви очаква в кристалните светове на Сваровки – музеят, сгушен в подножието на Алпите, в провинция Тирол, в малкото градче Ватенс, в близост до Инсбрук.

ИСТОРИЯТА

Даниел Сваровски, роден в далечната 1862 г. в Северна Бохемия (сега територията на Чехия), сред планините Изер. Баща му е майстор-стъклар, а по това време районът бил център на процъфтяващата стъкларска промишленост. Съвсем очаквано и Даниел се насочил към изучаването на бащиния занаят. Очевидно обаче се оказал роден за него – на 18 години той създава машина, която реже и полира стъкло. Малко по-късно, посещавайки първия панаир на електричеството във Виена и впечатлен от новото откритие, той започва да работи по свое изобретение – машина, която да шлифова кристали в определена форма. Усилията по създаването на тази модерна за времето иновация продължили 9 години. Така той патентова първата шлифовъчна машина, чрез която с невероятна и прецизна точност можели да се изрязват кристали. От една страна заради конкуренцията, от друга от чисто прагматични подбуди бъдещият основател на най-голямата компания за кристали – Сваровски избира да се премести в малкото селце Ватенс. Мястото е избрано внимателно и съобразено с бъдещите нужди на неговата машина. Везните наклонили заради това, че районът разполага с достатъчно вода, която му е била необходима за съоръжението. Началото е поставено през 1895 година – началото на една империя, която със своите кристали е позната в цял свят вече над век. И до днес тя се управлява от семейство Сваровски с няколко принципа, зададени и завещани от Даниел – иновативност, креативност, качество.

10-ина години по-късно заедно с тримата си сина Даниел Сваровски основава собствена лаборатория за синтез на кристали – благодарение на тази „рецепта“ камъните имат уникалния си блясък, с който наподобяват диаманти. Някъде по това време – около 1913 година – започнали и експериментите с цветни кристали. Бизнесът продължава да се разраства в посока разработването на марка инструменти за обработка на Кристали. Около първата световна война, когато в света на модата шестват коктейлните рокли с камъни, компанията Сваровски започват тясно да си сътрудничат с дизайнери като Диор, Шанел, Баленсиага, Скиапарели. За по-малко от 10 години работата толкова много се увеличила, че се наложило обособяването на специален отдел – кристали само за облекло.

По време на втората световна война най-големият син – Вилхелм, създава и прототип на бинокъл, а това отваря нови хоризонти – т.нар. оптическа промишленост.

50-те години на ХХ век за компания Сваровски ще се запомнят със създаването на специален кристал за Кристиан Диор, който иска да допълни колекцията си, посветена на блясъка и величието на Версай.

МУЗЕЯТ

Срещу 19 евро (цена към 207) тук ви очаква едно шеметно изживяване, чийто вкус ще ви държи дълго във времето. Макар че музеят съществува само 22 години, той отдавна е спечелил славата си на посещавана дестинация, като съперничи дори на историческите места в Австрия – музеят Шьонбрун във Виена. Той се подрежда на второ място по брой посетители – 600 хиляди души на година.

Кристалните светове на Сваровски са дело на мултимедийния артист Андре Холер – една феерия от красота, милиони цветове, различни форми, пречупени през различни светлини… Един бляскав спектакъл, който представя неповторимия чар на кристалите.

Началото на разходката започва с най-големия обработен кристал в света – 300 000 карата, а неговите 100 фасети символизират 100 годишния юбилей на компанията, който беше отбелязан през 1995 година, а всъщност и по този повод бе открит музея.

музейните зали се намират в тази пещера

В пещерата на Giant има 16 зали, като всяка е с коренно различна тематика, ефектно осветление и точно подбран музикален фон.

 

Различни предмети се открояват, благодарение на 500-килограмов полилей, разбира се също обсипан с кристали.

Малко след това ще се докоснете до сцената на Механичния театър на Джил Уайтинг и неговият поглед към забързаното ежедневие, възпроизведен в манекени, облечени в бели ризи, символизиращи унифицираният работник, който заприличва на робот.

След този спектакъл ще се озовете в зимната приказка на дизайнерите Александър Маккуин и Торд Ботье. Стотици хиляди кристали, съединение в една снежна елха.

„Кристалната катедрала“ е залата на Андре Хелер, Брайан Ено и Сузане Шмьогнер – 590 триъгълни огледала, оформят купола, с играта на светлини тук ще имате усещането, че се озовавате в нова и нова зала…

Макар че всяка зала си има свое име тази я кръстих – „Илюзия и безкрайност“.

Изключително запомнящо се и помещението с кристалните макети на Емпайер Стейт Билдинг, Хеопсовата пирамида, Тадж Махал и мавзолея на Ленин – във всяка от тях е внедрен и интересен видеоматериал.

Преди приказния свят да приключи и да се озовете обратно в действителността, ще се потопите в най-големия магазин на Сваровски.

От 10 години тук могат да се видят и дизайнерски облекла от бившия творчески директор на Пако Рабан – индиецът Маниш Арора. Той създава облекла за звезди като Кейти Пери, Риана и Лейди Гага. През 2017 г. неговото мото е „Животът е хубав“, разбира се всичко с инкрустирани кристали на Сваровски.

А навън? Навън освен уютът на Алпите, ви очакват и „Ангелите“… Гмурнете се в морето от облаци, наслаждавайки се на слънцето и свежият аромат!

автор: Димитрина Пандурова

фото: Музей Сваровски и личен архив

Още в рубриката:

Халщат – древната магия на Австрия

Малката Виена или кой е градът на банатските българи и на Тарзан

Венеция – La Serenissima* – не само за пътешественика

Златният покрив на Австрия – Инсбрук

Магията Малта – трета част

Най-дългият замък в света – запознайте се!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here