SHARE

Знаете ли колко столици е имала федералната република?

Берлин, който е главен град само от 1990 г. всъщност това е петият път, в който той е столица. (бил е столица на Кралство Прусия (1701 – 1918), на Германската империя (1871 – 1918), на Ваймарската република (1919 – 1933), на Третия Райх (1933 – 1945) и на Германската демократична република.

Освен Брелин други градове, които са били столица на Германия са: Аахен, Регенсбург, Франкфурт на Майн, Нюрнберг, Ваймар и Бон.

Днес Берлин е 9 пъти по-голям от Париж, а противно на очакванията, но Китай не е най-гъсто населената страна – Германия и Италия яса по-напред по този показател и Берлин е един от градовете с най-много жители.

Пак в Берлин се намира най-старото летище Темпелхоф, построено в далечната 1923 г. Смята се, че то е първообраз на всички съвременни летища по света.

Германия граничи с 9 държави Дания, Чехия, Полша, Швейцария, Австрия, Люксембург, Франция, Белгия и Холандия и по този показател няма конкурент на стария континент.

Знаете ли, че националният флаг се е появил по времето на войните с Наполеон. Немските войници тогава носели униформи в черно със златни копчета, а на ръцете си имали червени ленти.

Навярно на любителите пътешественици е направило впечатленине, че голяма част от Германия липсва в приложението Google Street View. Причината за това е е законът за неприкосновеност на личната информация. Така например дори и да няма ограда на нечий имот ако си позволите да прекрачите границата му можете да бъдете заплашен с полиция. И тя ще дойде скоростно! Преди почти 10 години когато Google започна да дава реална картина от различни населени места и публикува снимки на къщи от Германия в интернет се стигна до голям скандал.  Тогава около 3 % от населението избра имотите им да бъдат замъглени. Само най-големите германски градове като Берлин, Дортмунд, Кьолн бяха заснети, докато голямата част от страната остава неизследвана от фотографите на Google. По този критерий Google има сходни проблеми и в Австрия.

Осем от десет германци притежават колело.

Първият часовник с кукувица е изработен в Германия в началото на 17 век.

80 % от престъпленията в Германия са извършени от чужденци.

Всеки ден в Германия се откриват средно по 10 бомби, останали след Втората световна война.

В Германия няма наказание за тези, които се опитват да избягат от затвора, защото е напълно човешки инстинкт да бъдеш свободен.

Но пък има глоби ако колата ти работи на празен ход, дори и през зимата, тъй като замърсява въздуха.

Не вдигайте ръка в знак за националсоциалистически поздрав, защото това не просто е забранено със закон, а е подсъдно и подлежи на сериозни глоби. Същото се отнася и за изрисуването на другия символ на хитлеристите – свастика.

Gift (от английнски – подарък) означава на немски отрова.

фото и текст: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here