Home Германия отблизо Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

2088
5
SHARE
 • Днес се навършват 172 години от рождението на Лудвиг II Ото Фридрих Вилхелм Баварски
 • Той е крал на Бавария от 10 март 1864 г. до 13 юни 1886 г. когато мистериозно умира в езерото Щарнберг
 • Погребан е в църквата „Свети Михаил“ в Мюнхен

Той е вероятно една от най-противоречивите фигури в историята на Германия. Но със сигурност Бавария днес му „дължи“ голямо признание за това, което е и това, което той е оставил за идните поколения.

 дворецът Херенхимзее, фото: krysy – Blog.bg

Изхарчил е 21 млн. марки в края на XIX век, като така стопява резерв, трупан в продължение на цели 800 години. С тях обаче изгражда – замъци, дворци, театри, галерии, държавни учреждения и представителни сгради – все обекти, от които Германия днес печели стотици хиляди евро от туризъм. Освен това основава Баварския Червен кръст, Академията за изящни изкуства, Фондът за развитие на музикалната култура, който по-късно е основоположник на Вагнеровите тържества в Байройт, Мюнхенската политехника… Основава музикалното училище в Мюнхен.

Роден е на 25 август 1845 г. в Мюнхен. Едва на 18 г. наследява трона от баща си – Максимилиан Втори, който умира. Възпитан е от майка си и няколко слуги във фамилния замък Хоеншвангау (в близост до Нойшванщайн).

 замъкът Хоеншвангау фото: www.cities-of-europe.com 

Неговото управление днес се определя като „Златен век на баварската култура“.

Лудвиг Втори обожава музиката и поезията. Още като юноша посещава концерт на Вагнер и буквално е пленен от композитора. Когато се възкачва на престола първата му заповед е музикалният виртуоз да бъде поканен в Мюнхен. Построява му невероятен дом, поема и материалните му разходи.

В чест на Вагнер кралят построява нов оперен театър, който е съобразен с постановките на композитора, а амбицията на Лудвиг Втори е да превърне Мюнхен в музикална столица на Германия. Среща обаче яростна съпротива. Не само на правителството, но и на жителите и причината е не само твърде високата цена на проекта, но и личността на музиканта. Баварският крал не се отказва лесно – повече от година и половина продължават опитите му да убеди местния парламент, но не успява, следствие, на което Вагнер напуска града. Това поставя повратна точка в отношенията му с правителството. Лудвиг до такава степен не прощава постъпката спрямо Вагнер, че стига до идеята да премести столицата на Бавария в Нюрнберг.

През 1866 г. Бавария е изправена пред война с Прусия. Кралят е готов да се откаже от престола, за да бъде избегнат конфликта. Напуска тайно Мюнхен, за да се срещне в Швейцария с Вагнер. Връща се и вместо абдикация, обявява мобилизация. Войната продължава 3 седмици и завършва катастрофално за Бавария, която е напълно победена и трябва да изплати огромни репарации в размер на 154 млн. марки.

Зала в Нойшванщайн фото: historyfish.net

В личен пан тази националната катастрофа има контраотражение и кралят започва да строи и изгражда романтичните си мечти – три замъка в баварските Алпи. Докато е жив обаче е завършен само Линдерхоф, който е умалено копие на Версай. Именно това е и любимото му място.

 замъкът Линдерхоф

През целия си живот Лудвиг Втори е абсолютен поклонник на френския крал Луи XIV, опитвайки се да му подражава във всичко. Линдерхоф е в стил Рококо, а отвътре изобилства от злато, фин порцелан, кристал, скъпи предмети и мебели, бижута и картини.

 фото: TuttoBaviera

Изграждането на замъка Нойшванщайн е било с цел да се превърне в личното убежище на краля – недосегаемо, усамотено. Стенописите в някои от стаите свидетелстват, че тук Лудвиг II е искал да даде онези сцени на Вагнер, които той така и не получава в Мюнхен. Много от залите в двореца носят имена на спектаклите на композитора – „Тристан и Изолда“, „Лоенгрин“, „Парсифал“…

 фото: heodysseyonline.com

Макар и в пълна изолация от околния свят, от политиката и правителството, Лудвиг не спира да строи. В една от пещерите в Бавария – Венера, прави малък театър за концерти и спектакли.

На 8 юни 1886 г. без да бъде прегледан от лекар, кралят на Бавария е определен за нелечимо душевно болен от параноя и безумие. Арестуван е и върнат обратно в Мюнхен, където на 10 юни 1886 г. управлението на Бавария като принц-регент поема неговия чичо Луитполд Баварски. Два дни по-късно Лудвиг II е отведен в двореца Берг, днес Щарнбергзее.

Вечерта на 13 юни 1886 г. той излиза на разходка с лекаря си Бернхрад фон Гуден. Така и не се прибира. Намират ги удавени и двамата, макар че принцът е бил отличен плувец. Разследването така и не установява какви са причините за смъртта. И до ден-днешен остава голямото съмнение, че той е бил убит.

фото: www.seehotel-leoni.com

заглавно фото: hbo.bg

Още в рубриката:

Колмар – една разходка в средновековието и не само

Венеция – La Serenissima* – не само за пътешественика

Малката Виена или кой е градът на банатските българи и на Тарзан

Панагюрското златно съкровище пак е в „дома си“

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

Време е за скиполети – Оберстдорф

5 COMMENTS

 1. Бавария и малко познатите й места – поредица - Info-PortalBG

  […] Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дълж… […]

 2. […] Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дълж… […]

 3. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

  […] Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дълж… […]

 4. Вълшебни места в Стара планина и Средна гора -

  […] Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дълж… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here