Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Коледа в Нюрнберг

Баварски пътешественик – Коледа в Нюрнберг

2775
4
SHARE

Нюрнбергският коледен базар има своята световна слава.

Години наред бях гледала стотици снимки и репортажи от коледните базари в Европа. Искрено се надявах някой ден да имам късмета да им се насладя на живо. Явно е била от онези истински мечти, от които не съм се отказала, защото сега вече мога да кажа „изпълнено“. Даже не един, а цели три.

Три поредни години се докосваме до магията на коледните базари в Мюнхен, а те са много – пръснати из целия град. Тази година щастието се оказа тройно – добавихме и базара във Фюрт – уникален с това, че връща в отминали епохи и пресъздава занаяти, датиращи от векове. Само един кадър и знам, че няма човек (даже и хората, които не обичат чак толкова много пътешествията), който да не прояви любопитство.

За коледния базар във Фюрт, както и за самото градче, ще ви разкажа отделно.

В днешния, изтичащ вече втори адвент, се потопихме в атмосферата на един от базарите със световна слава.

Нюрнберг – повече от 3 столетия е домакин на едно събитие, което привлича над 2 млн. души от цял свят.

„Градче от дърво и плат“ – това е артистичното име на Нюрнбергския коледен базар  Той освен, че е най-знаменитият е и един от най-старите в Германия. Макар че първите писмени сведения за провеждането му са някъде от XVI-XVII в., смята се, че неговите корени започват век по-рано, още от времето на Мартин Лутер (бащата на Реформацията). Базарът продължава 4 седмици, а на централния площад се издигат 180 палатки – всички с едни и същи червено-бели платнени покриви на райета – цветовете на Нюрнберг.

Освен това всички елхи, които са украсени, са също идентични – досущ като близнаци.

Под червено-белите шатри човек се потапя в една невероятна атмосфера от стотици ръчно изработени играчки от стъкло, керамика, дърво, платове и метал.

Наред с червено-белите покриви базарът има още няколко специфични характеристики, с които се отличава. Част от тях са от кулинарния свят. Нюрнберг отдавна е известен със своите меденки, които са нещо камо щемпел, като запазена марка на града. Предлагат се в различни аромати – шоколадови, натурални, с вкус на портокал, лешник… Аз обаче ви препоръчвам – „греяно вино“. По-вкусна сладост не бях вкусвала отдавна.

Нюрнберг е известен и със своя хляб със сушени плодове. Сладките изкушения се произвеждат в града повече от 600 години, като Нюрнбергският джинджифилов сладкиш има своята интересна история. Легендата разказва, че дъщерята на местен пекар била все болнава и никой лекар не можел да й помогне. Бащата решил да създаде специален сладкиш, който нарекъл Елизабет. В него той слагал само най-добрите съставки, като пропускал най-типичната от тях -брашното. И о, чудо – момичето оздравяло, а сладкишът с годините толкова се харесвал на всички, че се превърнал в най-известния. Годишно от него се произвеждат над 70 млн. броя. Рецептата е тайна, а тя както и самият сладкиш са патентовани включително и за географско място. Предлага се с различни добавки – с шоколад, с бадеми, захаросан.

Човек дори и да е сит е трудно да устои на невероятните аромати на печени кестени, на захаросани ядки.., на популярните нюрнбергски наденички… или на джинджифилови сладкиши, които се носят отвсякъде. Ароматите витаят, изкушавайки дори и най-капризните.

И понеже е декември и температурите са ниски, задължителна част от коледното настроение е т.нар. греяно вино или глюхвайн. То се предлага както от червено вино, така и от бяло вино, като към него се добавя канела, което прави не само мириса, но и вкуса още по-запомнящ. За малките вариантът без алкохол е пунш.  А ако студът не ви плаши можете да изберете и популярната Нюрнбергска бира.

Нашата обиколка естествено започва от детския коледен базар.

Той е в непосредствена близост до централния площад.

На покрива на всеки павилион децата с часове могат да наблюдават различни приказни герои, които движейки се имаш усещането, че току-що ще дойдат при теб.

По средата тържествено се вие и карусел на два етажа…, а наред с това много сладки изкушения дебнат отвсякъде. Захарен памук на клечка, палачинки с течен шоколад… трудно е да кажеш „не“!

От едната страна е разположен и Музеят на детския спорт, а вниманието на малките се привлича от тромпетист, който ги приканва да влязат.

До него е и павилионът с миниатюрите – едно късче, което вероятно струва стотици хиляди евро, тъй като малките фигурки са доста скъпи.

Излизайки от детския коледен базар продължаваме по тунела от малки павилиони.

Отдалеч се чуват коледни мелодии. И ето ни на централния площад. Той е огласяван от невероятен хор. Изкачваме се на терасата на едно от заведенията, която предлага най-добрата панорама.

Точно под Frauenkirche е разположена сцената, а в неделния ден в духа на предстоящите празници ни пренасят различни местни хорови формации.

Църквата, която има изключително изящна фасада, е построена през XIV в. на мястото на разрушена синагога, за император Карл IV като параклис. В продължение на много години в нея се съхраняват кралските регалии.

И както може да се предположи Нюрнбергският базар пази стари традиции – така например коледните павилиони се състезават в категория за най-добър интериор и се оценяват от специално жури от градската управа. Най-добрите биват отличени със златен, сребърен и бронзов медал, като наградата се връчва още от 1981 г. По щандовете на площада не се допускат фабрично произведени коледни сувенири – всичко е ръчна изработка. Забранени са и изкуствените елхи или клонки.

Нюрнбергският коледен базар има още един символ и това е Раушголденгел – или златните ангели от „шумолящо злато“. Фигурите могат да се видят на всеки един от входовете на базара, а всеки, който пожелае, може да си отнесе за спомен и малка фигурка.

Една от големите атракции през тези 21 дни по време на провеждането на базара, е старинната пощенска карета. Тя вози туристи и местни вече 50 години, като организатор на нестандартните пътувания е Музеят на пощите. Каретата е изработена в далечната 1938 г.

Традиционно коледният базар в Нюрнберг се открива през последния ден на месец ноември и продължава 4 седмици или точно до Бъдни вечер.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още в рубриката:

Тунис – извън зоната на туристическия комфорт

Време е за скиполети – Оберстдорф

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

За Прага… или хубаво… или нищо

Най-дългият замък в света – запознайте се!

С деца в Бавария – поредица – първа част

Тропическото бижу на Германия – остров Майнау

Бавария и малко популярните й места – поредица IV част

4 COMMENTS

  1. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

    […] […]

  2. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

    […] […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here