Home Анализи „България – дъното на ЕС“*

„България – дъното на ЕС“*

326
0
SHARE

ЕК удостоверява, че България се развива в конституционна държава

Страната обаче е на дъното на европейската класация за корупция и свобода на печата от години. Не без причина, пише германското издание Шпигел в анализ по темата.

Всяка есен е „сертификат“ за България. Тогава тя заедно с Румъния получават оценката на ЕК за напредъка. Това е докладът за това докъде са стигнали реформите в двете източни страни, както и как се спазва върховенство на закона.

И така вече 13 години от приемането им в ЕС двете съседки подлежат на „Механизъм за сътрудничество и проверка“ от страна евроинституциите.

България получи много добри оценки тази година, пише още Шпигел изтъквайки, че в доклада, публикуван в края на октомври се посочва, че страната работи „последователно“ за борба с корупцията и организираната престъпност, „консолидирайки своята правна и институционална структура“.

По тази причина за първи път Комисията на ЕС също обеща на България евентуално прекратяване на непопулярния мониторинг, което ще премахне едно от последните средства за оказване на натиск от страна на ЕС за влияние върху реформите в страната.

Как Европейската комисия стигна до положителната си оценка е озадачаващо, поставя въпроса авторът на Шпигел Keno Verseck, допълвайки: „Във всеки случай реалността в България е много различна. Премиерът Бойко Борисов е силен човек на страната повече от десетилетие. Номинално той е умерено консервативен и благоприятен на Европа във външната политика. Той избягва курс на конфронтация с Брюксел и словесни атаки срещу ЕС, като унгарския Виктор Орбан. Но вътре „Бат Бойко“, бивш полицай, карате боец ​​и бодигард, управлява в по-строг стил.

И не само това, ето още един цитат от позицията на автора, като в началото той напомня за скандала, известен като „апартаментгейт“:

„Законът е това, което Борисов казва и поръчва, достатъчно често по телефон или текстово съобщение.

Той се представя като добър шеф, наподобяващ половинка, често с разпуснати, популярни поговорки.

За него е важно той да не се проявява като автократ.

Но неговата система няма много общо с реалното върховенство на закона.

И като примери авторът припомня също как Пламен Георгиев е бил отстранен от поста, но по-късно пратен за посланик, тъй като не е доказан конфликт на интереси.

Авторът отделя внимание и на бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, който вече е начело на антикорупционната комисия.

За неговия период германският журналист пише:

„…чийто мандат е засенчен от многобройни дела и нито едно от големите случаи на корупция в България не е било разгледано от неговия орган по законово задоволителен начин. Сред тях, например, фалитът на търговската банка KTB, една от най-големите български банки, на фона на вътрешнобългарска война на олигарси.“

Шпигел не пропуска да отбележи, че:

„Сривът на КТБ предизвика най-тежката финансова криза в България след голямата банкова катастрофа в средата на 90-те години на 2014 г. и струва на данъкоплатците равностойността на малко под два милиарда евро. Цацаров трябва да поддържа тесни отношения с един от основните участници във фалита на КТБ: Делиян Пеевски, не само един от най-влиятелните медийни предприемачи в България, но и силно противоречив политик. „

И още – „Медийният пазар напълно се раздели между олигарсите. Най-новата сделка с медиите се състоя тази пролет: през март Кирил Домусчиев, един двамата от най-богати българи, близки до Борисов и управляващата му партия ГЕРБ, купиха Нова Броудкастинг Груп от предишните шведски собственици.

Нова е най-голямата българска медийна група със седем телевизионни канала и множество популярни уеб портали. Сделката беше спорна, тъй като българският офис на картела преди това забрани на чешкия милиардер Петр Келнер да купува групата на Нова.“

Накрая Шпигел припомня и за скандалното уволнение на журналистката Силвия Великова.

фото и източник: https://www.spiegel.de/politik/ausland/korruption-und-pressefreiheit-in-bulgarien-das-schlusslicht-a-1302073.html

*оригиналното заглавие на Шпигел е: „Корупция и свобода на печата, България е на дъното на ЕС“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here