SHARE

Богоявление е един от най-древните християнски празници

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос.

След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват.

По тази причина денят се нарича още Богоявление.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“. Смята се, че с кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици – защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа “ха-а-с-с-а“, с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. 

В Германия църквата почита Heilige Drei Könige (в превод трите краля) или тримата влъхви. Официален почивен ден е в някои провинции в страната.

Денят символизира и краят на коледните празнииц

В католическата църква „тримата царе“ се почитат като светци. Тяхната тържественост е празникът на явяването на Господ (Богоявление) на 6 януари. Богоявление на мъдрите се почита и в протестантските църкви.

В Евангелието според Матей се казва, че тримата царе следват Витлеемската звезда, която ги води до яслите в конюшнята във Витлеем. Тримата мъдреци от Ориента отдават почит на новороденото дете и майка му, предлагайки подаръци. Тримата мъдреци се наричат ​​Каспар, Мелхиор и Балтасар. Каспар идва от персийски и означава „касиер“. Мелхиор е произведен от иврит и може да се преведе като „цар на светлината“. Балтасар също произлиза от иврит и означава „Бог ще помогне“ или „Бог спаси живота си“.

Традицията повелява за последен път да се запалят светлините на коледното дърво.

Според българския календар именно на 6 януари се прибира и коледната украса.

В Германия децата и възрастните обикалят от врата на врата, пеейки песни и събирайки за нуждаещите се. Те са преоблечени като тримата мъдреци и носят звезда със себе си. На входните врати изписват символите C + M + B, което означава „Christus Mansionem Benedicat“ или „Христос благослови къщата“. Ето част от миналогодишната церемония във Фрайзинг, Бавария.

6 януари е официален празник и в Австрия.

фото: Инфо-Портал

източник: https://www.morgenpost.de/vermischtes/article216131815/Heilige-Drei-Koenige-2020-Datum-6-Januar-Welche-Bundeslaender-morgen-alle-frei-haben-und-warum.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here