Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Олимпияпарк

Баварски пътешественик – Олимпияпарк

72
0
SHARE

Случайните случайности или когато съвпаденията изглеждат подозрително

Днес за 20-а поредна година светът ще се вгледа в Ню Йорк. Церемонията е ясна! Въпросите и отговори обаче, като че ли не!

Само че никой вероятно няма да спомене за една друго не по-малко черно събитие – Двадесетите летни олимпийски игри в Мюнхен, чийто финал е точно на 11 септември.

Това са вторите игри, на които Германия е домакин, след тези през 36-та, провеждащи се в нацистка Германия. За жалост вместо фойерверки те остават кървава следа.

Всичко се случва преди 49 години, когато на 5 септември 1972, 11 души от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация Черния септември. Искането им е да бъдат освободени 200 палестински затворници, които се намират в Израел.

Още в началото е убит израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите се оттеглят с автобус, след това се качват на хеликоптер, който по план е трябвало да ги отведе в Тунис.

Германската полиция открива огън и започва престрелка, след която остават 13 трупа – девет от тях са на заложниците, а четири на похитителите им. Трима са арестувани. Сред жертвите е и един полицай. Следствие на раните си по-късно умират още петима от заложниците.

Тъжната равносметка – 17 души са жертвите на това зловещо нападение.

В 20-те Олимпийски игри участват общо 121 държави, които се представят чрез 7134 спортисти.

Олимпийският парк е създаден специално за игрите като концепцията е да наподобява Алпите. Погледнат от птичи поглед съоръженията му приличат на паяжина.

Днес е място за провеждане на културни и спортни събития, място за разходка и спорт.

На негова територия се намира кулата – най-високата сграда в Мюнхен с обща височина от 291,28 m. Тя всъщност е и с най-дълга история – построена е между 1965 и 1968-ма година. До нея се достига с асансьор, движещ се с 7 м./сек. В прегръдката на облаците и небето ви чакат няколко срещи – 360 градусова панорама не само към града, но и към Алпите, към Залцбург и към всичко, което можете да зърнете с просто око. Когато се качите на „седмото небе“ ще попаднете и в единствения Рок-музей, изграден на подобна височина. След обиколката и снимките може да вечерята в панорамния ресторант.

Впрочем Олимпиятурм е и единствената сграда, която е по-висока от Фрауенкирхе – църквата в центъра със своите кубета, които се виждат почти от всички страни. Кулата е три пъти по-висока от християнския храм. Създателите й гордо заявяват, че 52500-тонното съоръжение е оцеляло на всички природни бедствия.

А под него като точици се намират Аквариумът и Алеята на звездите.

В сърцето на парка е разположен Олимпиястадион, който побира 80 хиляди души. През годините е домакин на много футболни срещи, сред които финала за Световната купа през 1974 и Европейското първенство през 1988.

До 2006 г. това е и мястото, на което тренират Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860.

За времето дизайнът на съоръжението е било истинска архитектурна сензация – стъкло и стомана са използвани за първи път в такъв голям мащаб. Прозрачните материали били умишлено използвани – по този начин двамата немски архитекти, автори на стадиона, искали да покажат, че Германия е демократична, за разлика от времето на първите игри през 36-та.

Интересен факт е, че стадионът е изграден в огромен ров, изкопан от бомбардировките по време на Втората световна война. Изграждането му продължило 4 години – от 68-ма до 72-ра.

На стадиона са снимани и много видеоклипове на различни артисти.

През 2006 това е първото място домакин на ски-състезанието Тур де Ски, като за провеждането му е направен изкуствен сняг – комбинация между горещ въздух и ледена вода.

До Олимпия парк е и Музеят на БМВ – една разходка сред удивителните ретро модели на световноизвестната марка, както и централата на автомобилния концерн.

Със своите 160 хектара Олимпийският парк е зеленото сърце на Мюнхен.

Само до ноември 2015 г. паркът е бил домакин на 11 500 събития, сред които 31 световни първенства, 12 европейски и почти 100 германски, а гости са били 200 млн. души.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here