Home Германия отблизо Баварски пътешественик – българската следа в Обераммергау

Баварски пътешественик – българската следа в Обераммергау

146
0
SHARE

Наскоро ви обещах да ви покажа една баварска къща в най-приказното от най-приказните села!

Тя не е обикновена баварска къща! Тя носи български дух!

Колко от вас са любопитни да надникнат отвътре в една баварска къща?

Днес ще гостуваме в един дом, намиращ се в приказното село – Обераммергау!

Запознахме се съвсем случайно. Но не в България! А на 1400 км. от родна земя.

Така става в живота – случайни срещи няма и ако ти е писано да срещнеш някого ще отидеш на другия край на света за да се намерите!

Валя е дошла преди 20-ина години като студентка, със стипендия. Завършва в Германия, работи за различни международни компании, но попада в Обермергау и… ами влюбва се! То е неизбежно! Семейно опознават района, посвещавайки му много ваканции.

И така до 2019 Валя има една мъничка-голяма мечта. Да има къща в Обераммергау!

С фантастична гледка към върха Кофел! С невероятна градина!

И както става в приказките – дошла магьосницата, размахала пръчицата и Валя била орисана да поеме щафетата и да се грижи за една къща почти на век.

От 5 хиляди и четиристотинте жители на селцето тя е единствената българка!

Няма друга със собствен имот, която да притежава такава невероятна къща с приказна градина и още по-приказни гледки към планините!

А каква е историята на нейната къща?

През 20-те години на миналия ХХ век Агидиус и Фридерике Едер поставят основите на своя бъдещ дом. Те се и смятат за нещо като пионери на услугата „къща за гости“. Три поколения се грижат за къщата.

Антон, техният син пък, е дърворезбар и всичко в къщата е излязло от неговите ръце. Ани – негоовата съпруга, пък е отговаряла за гостите и всичко свързано с техния престой.

Герлинда, тяхната внучка продължава тази традиция, а от една голяма стая, която издигат нейните баба и дядо, всичко постепенно се разраства и се превръща в гостоприемна къща за гости.

Днес Валя вече приема гости в 7 бутикови стаи, всяка със собствена баня и санитарен възел, сред които и „българската“. Тя е създадена с много детайли, пренасящи в България, сред които и българска шевица.

Всяка стая е с невероятна гледка. Сутрин отваряш очи, а навън макар да е средата на март, всичко е потънало в бели преспи!

Уютната баварска атмосфера се подсилва от стотици аксесоари – старинни халби за бира, сервизи, перденца, лампиони и още много детайли, които правят един дом уютен.

Един от старинните акценти е дъската за гладене, която вероятно може да бъде баба на Валя.

Обаче още с влизането човек усеща и най-чувствения аромат, който го пренася сякаш в България – ароматът на нашата, българската роза!

Когато Валя купува къщата тя започва и реставрация на стаите. Запазва ги в техния автентичен вид. Всички мебели са от дърво и за да се запази животът им естествен и за дълго се обработват с биопрепарати и бои. Всичко останало като килими, завеси – всичко е от естествени материали, което в Германия се цени изключително високо.

Най-любимата зона на Валя е читалнята. В зимните месеци с чаша ароматно кафе или билков чай човек може да остане тук цял ден.

Обаче пукне ли пролетта, дворът е като рай! Накъдето и да се завъртиш попадаш в прегръдките на Алпите. И се чувстваш толкова на място, сякаш сте родени един за друг!

От този уикенд Обераммергау може да посреща вече туристи. Разбира се при определени правила!

След толкова месеци, в които това селце остана пусто, сега е време да се навакса пропуснатото.

Още повече, че предстоят и световни събития – пиесата „Христовите страсти“, която бе отложена за 2022 и за която билетите вече са в продажба отсега.

А в личен план на Валя се пада чeстта да отпразнува и един век на къщата!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here