Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Швабах

Баварски пътешественик – Швабах

75
0
SHARE

Швабах – навярно ви е попадало това име.

При наличието на толкова замъци, крепости, езера, Алпи, Романтичен път, ако човек не живее в Бавария едва ли би му отделил специално внимание. То е едно от онези типични градчета в централна Франкония, в които човек може да отскочи за кафе или обяд през уикенда.

Симпатично е, но от този калибър има много.

Иначе Швабах има с какво да се гордее не просто на родна почва, а и в световен мащаб.

В началото на ХХ век е силно развит индустриален град. Известен с факта, че ако имате грамофон в къщата си, той свири именно защото в града се произвеждат иглите за грамофони. Освен това обаче е известен и със своите сапуни, които са били познати дори и в Китай.

А славата му в сферата на обработката на ковано злато (листа) има своята над 500 годишна история (всъщност не знам тук дали напълно точен ми е преводът, но мисля, че това би трябвало да е.

Неслучайно пак в началото на миналия век е бил и Международен център за обработка на злато. Кулите на православните църкви в Украйна, дворцовите куполи в Емирствата и разбира се кметството в града, са украсени точно със златни листове, изработени в града.

Кметството е и една от най-старите сгради в града – датира от 16 век и се издига на пазарния площад.

Двете кули са позлатени, а това се случва с помощта на самите жители. Лично те събират дарения и така дават своя дан да имат едно красиво кметство. Вече 70 години сградата на местната власт е позлатена не само отвън, но и отвътре – фирмите даряват за целта 14 хиляди златни листа, а така се изгражда и „Златната зала“.

Нея разбира не мога да ви я покажа, за жалост!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още интересни места може да последвате страницата във Фейсбук – Германия отблизо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here