Home Интересно Моята класация филми за пътешествия и красиви места

Моята класация филми за пътешествия и красиви места

894
0
SHARE
Моята филмова класация

Ако обичате да пътувате и ако сте очевидец на 2020, то със сигурност в един момент сте се сдобили с безкрайно много свободно време. Толкова, че да имате време и за четене, и за гледане на филми, и за подредба на колекцията от дискове.

Доста време отделих на издирване на филми, подчинени на темата: „пътешестване и красиви места“. Всички статии, които открих общо взето даваха едни и същи заглавия. Трудно човек може да се ориентира кой е „първооткривателят-автор“ и кой кого е копирал в случая. Листата изглежда в общи линии така:

Ваканцията

Добра година

Плажът

Небето над Тоскана

една истинска разходка из италианските красоти

Писма до Жулиета

Когато си в Рим

7 години в Тибет

Послепис „Обичам те“

Нощен влак за Лисабон

Властелинът на пръстените

Изгубени в превода

Талантливият мистър Рипли

Извън Африка

Беднякът милионер

Мотоциклетни дневници

Карибски пирати

Два дни в Париж

Смятам, че има един пропуск в този така вече съществуващ ред.

„Моята голяма гръцка сватба“ – предполагам си спомняте декорите на филма?!

И така започнах да издирвам още заглавия.

Няма да ги класирам, тъй като всяка лента е сама по себе си много различна.

Ще започна с първия ми пътешественически филм още от моето детство. От него първи път чух Испания и БарЦелона. Гледала съм го десетки пъти. Обожавам го!

„Васко да Гама от село Рупча“

един от култовите откъси от „Васко да Гама от село Рупча“

Истинска класика!

След това бих добавила и

„Синьо лято“

– отново един шедьовър от моето детство, който ни прибираше от уличните игри и ни заковаваше пред телевизора.

Опитвам се да си представя какви биха били съвременните им версии, които да спечелят днешните деца, но и да им дадат онези така нужни уроци?!

Като говорим за пътешествия не мога да пропусна и

„Яж, моли се и обичай“

Макар да е остарял – от премиерата му минаха повече от 10 години, той за мен е нещо като Алманах. Великолепен актьорски състав – Хавиер Бардем и Джулия Робъртс. Естествен декор на първата част е Италия – така любимата на всички ни, като действието след това се пренася в Индия и в Бали. Казват, че книгата винаги е по-добра от версията на екран. Смея да твърдя, че точно това заглавие е абсолютно изключение.

Mamma mia

Едва ли има нужда да ви представям мюзикъла с вечната музика на шведската група АББА с Мерил Стрийп, Пиърс Броснън (макар че точно тази роля му носи номинация „малинка“), Колин Фърт, сниман из гръцките острови Скопелос и Скиатос.

Само да припомня, че 10 години след първия филм се появи и неговото продължение

Mamma Mia! Here We Go Again

Не знам за вас, но аз съм голям почитател на филмите на Уди Алън. Обожавам онази негова тънка самоирония, която е така характерна за него като творец. Дори и да изпуснеш началото на някой филм, неговият стил е толкова характерен, че няма начин да бъде сбъркан. Изгледала съм „Полунощ в Париж“, „На Рим с любов“, „Вики, Кристина, Барселона“, „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. Естествено и много други ленти, но да не забравяме, че тук търсим нещо конкретно.

И ако дотук заглавията са малко или повече познати, то ето и другите, на които се натъкнах случайно и за жалост не бях открила в нито един от предишните „списъци“.

The leisure Seeker – Търсач на пътешествия

Това не е просто филм за пътешествие, а за любов – дълбока, искрена, разтърсваща, продължаваща цял живот. Дори и след смъртта. Не мога да си представя друг, който би дал тази пълнота на образа освен Доналд Съдърланд – великолепна игра, а образът му след това ме преследва още дни наред.

Highway to Hellas – или „Магистрала за Гърция“

Това е европейска продукция между Германия и Гърция, което на пръв поглед ме накара да прескоча филма. Звучи някак доста странно. Обложката обаче ме грабна и реших да дам шанс на лентата. Това е филм, който ще ви върне усмивката и ще ви кара да се смеете с глас. Немска стерилност с балканска „работливост“. Накратко – Георг Гайснер е изпратен на малък гръцки остров да ревизира усвояването на пари, които неговата банка е отпуснала. Парите обаче са похарчени, но не за целите, а залогът е банката на Гайснер да завземе малкия гръцки остров и да го превърне в оазис за огромна хотелска верига.

Впрочем музиката на филма е на Борис Бояджиев, млад композитор, завършил Академията в Мюнхен.

Белгийският крал – King of the Belgians

Тази лента, която е съвместна продукция на Белгия и Холандия, за мен е доказателство как една брилянтна идея може да не намери добро изражение на екран. В сценария е включена и България с цял музикален състав. Безлична актьорска игра, тромави реплики, което опровергава тезата, че добрият сценарий сам по себе си е достатъчен. На вас, разбира се може и да ви харесва, но това определено не беше моят филм.

Ce qui nous lie – Това, което ни свързва

Моята класация

Тази история пренася из лозята на Франция. След смъртта на баща си трима наследници трябва да възстановят семейната винарна и да възвърнат предишната й слава. Красиви пейзажи, опиянени с вино. Струва си да се гледа!

Сексът и градът 2

Едва ли има жена, която да не е чувала за тази поредица на HBO, която по-късно се прехвърли и на големия екран. Но ако началото започна в шумния Ню Йорк, то втората игрална част е снимана из  екзотичните арабски емирства. Две години и 95 милиона долара бюджет са вложени в тази лента на режисьора гуру Майкъл Патрик Кинг.

В тази моя класация съм включила сравнително по-нови филми. Разбира се има и много стари, но вечни заглавия – от златния фонд. Ще се радвам ако и вие допълните с филм, който съм пропуснала.

Може да гледате още:

Зелената книга, в който участва и българският актьор Димитър Маринов. Филмът сам по себе си е посветен на един музикант, но разказва за неговата обиколка на юг. Филмът е кръстен на „Зелената книга на негъра шофьор“, книга от средата на 20-и век, предназначена за чернокожи американски пътници, написана от Виктор Юго Грийн.

Lora legale – това е една забавна италианска история, която в дълбокия си замисъл обаче поставя един сериозен проблем. Между другото сюжетът много напомня на ситуацията в България – протести, които искат да сменят правилата, точно както и в италианскита продукция. Но след като това реално се случва се оказва, че всъщност никой не е готов за него. Действието се развива в Сицилия – най-бедната, но една от най-красивите италиски области.

Любов в Лапландия – сладникав, но пък с уникални кадри от красивото северно сияние. Много сняг, лед, висулки, впряг на кучета. Една приятна история за разпускане след изморителен ден.

В момента съм набелязала:

Suntan / Морски тен (2016)

The trip to Spain

Когато си в Рим

Paris pieds nus / Изгубена в Париж 

Voir du pays / Междинна спирка

Once

Пътуване до Италия

А ако обичате да пътешествате ви каня:

Гибралтар

Страната на „крадците“, които са под защита на закона

Португалия

Скрити португалски перли

Шотландия

Пролетна островна приказка – Шотландия

Пролетна островна приказка – продължението

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here