Home Новини Обир за над 1 млрд. евро в Дрезден

Обир за над 1 млрд. евро в Дрезден

286
0
SHARE

Двама крадци успяха да избягат с уникални бижута на повече от два века

Колекцията е открадната от музея „Зеления свод“ в Дрезден рано сутринта в понеделник, когато двама крадци са успели да избягат с три комплекта бижута от началото на XVIII век, включващи диаманти, рубини и изумруди.

Германските медии пишат, че на практика тази колекция е безценна заради уникалния си характер и тя не може да бъде продадена свободно на пазара. Обирът е извършен в рамките на 5 минути.
Полицията в Дрезден и представители на Grünes Gewölbe (Дрезденският музей) показаха видео от охранителна камера в бароковия дворец Residenzschloss, на който се вижда крадците как минават през прозорец с решетки, след което разбиват три витрини и си тръгват с бижутата.

Алармената инсталиция се е включила минута преди 5 часа, като 5 минути по-късно полицейският патрул е бил на място, но извършителите вече са били напуснали мястото на престъплението.

Според директора на полицията в Дрезден много е възможно обирът да е дело на повече от двама души.

По думите на Марион Акерман, директор на музея, ако колекцията бъде раздробена или претопена ще бъде много жалко, тъй като нейната стойност далеч надхвърля тази на използваните материали. Тя коментира още, че това са предмет с ранг на световно културно наследство, които нямат еквивалент в света.

Grünes Gewölbe е един от най-прочутите музеи на Германия и Европа.
Според в.“Билд“ в този момент в квартала е нямало ток заради пожар на разпределителна кутия, но не е ясно дали това има общо с обира. Полицията проверява и дали откритата опожарена кола е свързана с крадците.

Открадната колекция бижута датира от XVIII век. Тя е била поръчана от Август II Силни (Фридрих Август I), курфюрст на Саксония и след това крал на Полша (1670-1733). Той поръчал бижута с диаманти, тъй като искал да се конкурира с френския крал Луи ХIV. Бижутата са оцелили при унищожителните бомбардировки на града от Съюзниците по време на Втората световна война. След края на войната те сменят местоположението си и са били откарани в бившия СССР като военна плячка. Върнати са обратно в историческата столица на Саксония през 1958 г.

фото: swp.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here