Home Социален живот Как да се пазим

Как да се пазим

153
0
SHARE

Не мислех да пиша и да се правя на специалист, въпреки , че съм медицински фелдшер, но реших че за някой може да бъде полезна информация .

От два месеца имам възможност да гледам китайски новини, които една рускиня превежда в своя канал в youtube. Основното, което препоръчват в Китай е носенето на маски, като доказаха, че маските са ефективни за коронавируса, защото е 3 микрона и не може да мине през обикновените медицински маски, за разлика от грипа, който е половин микрон и безпроблемно минава през маската.

Тоалетната хартия се изкупува, защото са имали недостиг на маски, като са им раздавали безплатно по една и вътре в нея са слагали два пласта хартия, която трябвало да се подновява на всеки час.

Правилото да се стои на 2 метра разстояние е въведено в Китай, защото е доказано, че вирусът е тежък и при кихане пада на земята и заразява околните повърхности, като може да преживее до няколко дни върху метал и пластмаса.

Ако сте на разстояние 2 метра вирусът няма да стигне до вас, а ще падне на земята. Ако някой е заразен и кихне върху продукти в магазина, същите носят заразата и вие носите вируса в дома си.

Препоръчват всички продукти да се мият с гореща вода, а зеленчуците да имат термична обработка.

В Китай им препоръчват ако някой човек кихне до тях, да затворят очи, да спрат да дишат, да се отдалечат на 2 метра и тогава да вдишат.

Дрехите с които сте били навън се обработват в сушилня, ютия или парочистачка. Вирусът престоява върху тъкани до два дни. Обувките и дрехите могат да се пръскат със 70 процента спирт, защото основно чрез обувки се разнася вируса по стълбите и за това се дезинфекцират всички пътища и стълбищата в сградите.

Понеже в момента няма спирт се препоръчва да се ползва препарат за стъкло или автомобил, защото те съдържат спирт.

Опасни за докосване са дръжките на входната врата, парапети и асансьорни врати и копчета. Същите се пипат със салфетка, която веднага изхвърляйте.

Опасни са също телефоните и дамските чанти, които трябва да се дезинфекцират при всяко прибиране у дома.

При вземане на колетни пратки се разопаковат с ръкавици и се изхвърлят опаковките в първата кофа за смет, след което се взема съдържанието й.

Животните не се заразяват с коронавируса, но го пренасят с козината и лапите си, а хората чрез косата си. Аз имам две големи кучета и две котки . Лапите се мият с топла вода и сапун, а не със спирт, защото се ближат и получават разстройство.

Преди две седмици откриха заразено куче от породата Померан и доказаха, че кучетата боледуват леко със стомашно чревни симптоми , но преносител е човек, а не обратното.

Китайски учени помолиха да не прегръщаме домашните любимци. Вирусът при хората е открит в слюнката, червата, белия дроб и половите органи.

Вирусът се задържа върху ръцете около 15 минути, след което умира от топлината на ръцете, но през това време може да си пипнете лицето, за това се ползва сапун или антибактериален гел.

Гел може да си направите сами с ракия 60 градуса, глицерин/ има в аптеките/ и кислорода вода.

Вирусът не преминава през кожата, освен ако имате рани, но преминава през лигавицата на очите и единствената защита са очила.

На мъжете се препоръчва да се бръснат вечер, за да заздравеят малките рани от порязване при бръснене.

Съобщава се, че при много млади хора след излекуване се наблюдава засягане на функциите яйчниците и тестисите, водещи до стерилитет.

Все още се правят проучвания за късните последици от заразяването с коронавируса.

Първите поставени под строга карантина са били децата, защото родителите не могат да ги накарат да стоят на 2 метра разстояние, да не пипат дръжки, да не сядат по земята и да спазват правила, а в същото време пренасят заразата без да боледуват.

Боледуват повече мъже, като се предполага, че това е защото не обичат да спазват правилата и хигиена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here