Home Анализи Какви са последствията от закона за омразата в Германия?

Какви са последствията от закона за омразата в Германия?

164
0
SHARE

Над 1700 публикации в социалната мрежа ФБ са били докладвани, че съдържат обида, клевета или омраза. Над 360 от тях са били блокирани и изтрити.

Това е равносметката откакто влезе в зила Закона за прилагане на мрежата (NetzDG) от 1 януари 2018. Във Facebook NetzDG работят 65 служители. Ако те оставят без реакция подобни коментари има опасност да понесат глоби, които в максимален размер достигат колосалните 50 млн. евро. Ето защо служители трябва да следят за 21 престъпления, които варират от обида чрез заплаха до призоваване за престъпления.

Същевременно Twitter блокира почти 29 от общо 265 съобщения. Това прави по-малко от 11% и се обяснява с факта, че мрежата е най-политическата платформа и има много потребители-активисти, които провокират спорове по текущи теми.„

По отношение на YouTube са блокирани дори съобщения под публикации, които вече не могат да се виждат от потребителите от Германия, тъй като повече от една трета от съобщеното съдържание е „реч на омразата или политически екстремизъм“, както го нарича Google, последвано от „нарушаване на неприкосновеността на личния живот и обида“.

Да припомним, че законът в Германия беше приет с остри критики, че тези рестрикции се равносилни на цензура.

От януари до юни Facebook е премахнала общо 2,5 млн. публикации, които са нарушили правилата в нейната общност, които имат за цел да предотвратят проблемното потребление в платформата.

източник: //www.sueddeutsche.de

foto: Gewaltfreie Kommunikation

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here