Home Германия отблизо Коледа в Мюнхен – една съвременна приказка

Коледа в Мюнхен – една съвременна приказка

579
6
SHARE

Мюнхен!

Как ли би изглеждал един град като една голяма сцена?

Тръгваш от единия му край и навсякъде наблюдаваш различни спектакли.

Театърът се казва „Коледни светлини“, сцената е баварската столица  – Мюнхен. На нея още от ноември месец започна подготовката за предстоящата премиера на новия сезон на коледните базари. А те са – не един, не два, не дори и три – 11 на брой, разделени тематично.

Вероятно най-посещаваният от тях е централният. Издигането на коледната елха и запалването на светлините по нея отдавна се е превърнало в едно от важните събития в града в края на ноември, което се наблюдава от стотици гости и местни. Преди да се запалят лампите, можете да оставите и своя отпечатък на коледното дърво.

Типично по немски организацията е перфектна, а информация за базарите може да бъде намерена на официалната страница на града.

https://www.muenchen.de/veranstaltungen/events/weihnachtsmarkt-christkindlmarkt.html

Всичките 11 базара в Мюнхен са подчинени на определена тема. Например Толвуд (този фестивал има две издания – лятно и зимно), е наречен пазар на идеи. Има кулинарни щандове, на които може да се опита традиционната немска кухня, но също така и нещо по-екзотично. Може да се пие медоносно вино, но и ледена бира. Работи всеки ден от 14 до 1 след полунощ.

Ако все още не сте планували своята новогодишна нощ именно под някой от куполните палатки на Толвуд можете да се присъедините към парти с танци и хумор, при това да си изберете музика по ваш вкус – хип-хоп, меренге, реге, фънк, поп или латино…

За почитателите на политиката и кабаретата също има място – в т.нар. палатка „Изкуство в световния салон“. Освен това има изградена циркова арена, а ако ви се слуша музика може да се проверите кои местни групи ще свирят.

В централната част, в така популярната английска градина, също се издигат коледни шатри. Мястото е до Китайската кула, а тук човек се чувства сякаш е в гората.

Толкова е уютно и чаровно…

Миризма на канела и греяно вино, на пресно-печен хляб, на пълнена ябълка… и какви ли още не вкусотии…

Предвестникът на дядо Коледа – Санта Николаус

За да бъде идилията пълна заваля и снежец, който е в пълен синхрон с тематиката.

С разположените дънери във формата на маси, на които човек може да се отдаде на сладка раздумка с приятели, можеш да се почувстваш така, сякаш си в задния ти двор. На някои маса гори и огън…

На такива места на човек му идват на ум всички синоними на топлина, уют и красота…

А ако не можете без спорт, можете и да тренирате – на леда или пък да опитате своята точност с кърлинг.

Заради разположението и вариантите за забавления, мястото е предпочитано от семейства с деца или баби и дядовци с внуците, а дори и домашни любимци.

Всеки, който е посещавал района извън празничните дни, знае, че на т.нар. Chinesischer Turm запазена марка е оркестърът и живата музика. Традицията е запазена. На музикално оформление публиката може да се наслади между 16 и 19 часа.

За сигурността в района се грижи и специалната конна полиция. Сама по себе си тя е истинска атракция, която обикновено събира голяма публика.

От английската градина човек може да се разходи пеша към централната част на града, а така ще можете да се потопите в атмосферата на още един много различен коледен базар. Да не се учудите ако бъдете пресрещнати от рицари в тежки брони, или пък отдалече забележите клоуни на кокили. Тук всичко е от средновековието. Дори и сувенирите – например можете да си закупите ръчно изработени рога за пиене. Базарът е единственият в града, който разкрива как е била отбелязвана Коледа преди 500 години. Намира се до Одеонсплатц.

Ако все още са ви останали сили, продължете към Theatinekirche. Срещу нея е резиденцията, където също можете да се отбиете из коледните щандове. Ако продължите по дясната улица, тази пред църквата, тя ще ви отведе до самия център.

Мариенплатц едва ли има нужда от представяне – централната точка за срещи. Базарът пред кметството е смесен. Всеки може да открие както невероятна играчка за коледната елха, така и много други идеи за коледни подаръци, сред които пантофи от истинска кожа. Да изпие чаша глюхвайн или пък да похапне нещо.

Тази година хит са питките със сирене, шпек и лук. Няма начин да не ги намерите – доверете се на собственото си обоняние и то ще ви отведе точно при тях. Кулинарното изкушение е и здравословно, защото се приготвя от тъмно брашно. Въоръжете се обаче с търпение, защото обикновено пред павилиона се вие сериозна опашка.

Една от най-важните особености на немските коледни базари е, качеството на артикулите. Всъщност това е и главното условие, на което трябва да отговарят търговците, които искат да участват. Тяхното участие не е проформа и въпреки сериозните цени на наемите, кандидатите да участват са повече и се налага прецизирани. Така например всеки търговец представя идеята си какво точно ще предлага, като администрацията гарантира, че на мястото, на което ще е щандът няма да има точно същите артикули. Кандидатстването обикновено е месеци по-рано, като изключително важно е сувенирите и останалите стоки, които се излагат да бъдат с доказано качество. Евтини пластмаси или китайски стоки е невъзможно да се намерят. По тази причина и цените изглеждат високи, но това са стоки в повечето случаи ръчна изработка.

Почти цялата пешеходна зона от кметството до Карлсплатсцщахус, е изпълнена с коледни павилиони. Въоръжете се с търпение, защото както може и да се очаква е не просто оживено, а гъмжи от хора като през почивните дни на човек му е трудно дори да се размине с тълпите.

Ако предпочитате по-спокойно местенце, то тогава се прехвърлете се на съседната улица – Сендлигерщрасе, където също са разположени няколко павилиона за напитки, а разходката по улицата ще ви отведе до портата Сендлигер, където традиционно също има коледен базар.

Ако обичате зимните кънки то тогава вашето място е Карлсплатц. Ако пък сте начинаещи или никога не сте пробвали какво е на леда – ще ви бъде поверен специален мечок-учител.

С днешната обиколка обаче посетихме само една част от мюнхенските коледни базари. Ако пътувате със самолет до града, то няма начин да не се изкушите и от зимния пазар на летището.

И не като за финал.

Ако се чувствате просто изтощени от толкова много разходки или пък обичате нещо по-лижерно, тогава уловете коледния трамвай. Пийване, разходка на града и много коледно настроение – трудно устоима комбинация!

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

още по темата:

Вековна история – най-значимият коледен базар в Германия – Info-PortalBGinfo-portalbg.com

6 COMMENTS

  1. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

    […] Една коледна приказка […]

  2. […] Една коледна приказка […]

  3. Баварски пътешественик – поредица – VI част | Info-PortalBG

    […] Една коледна приказка […]

  4. Вълшебни места в Стара планина и Средна гора -

    […] Една коледна приказка […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here