Home Новини Българските политици унищожават науката

Българските политици унищожават науката

74
0
SHARE

На 1-ви ноември много политици се „преоблякоха“ на родолюбци, загрижени за народа. Говореха за завета на предците ни, които основно чрез образованието са пробудили съвремениците си. Същите тези днешни „патриоти“ правят всичко възможно да унищожат българската просвета. Това личи на всички нива, дори в БАН.

На протестно шествие учени от БАН изминаха разстоянието от сградата на БАН към паметника на Васил Левски до паметника на Св. Св. Кирил и Методий, където те поднесоха цветя, а в министерския съвет, министерство на финансиите и народното събрание връчиха своите декларации.

От години положението в БАН е трагично, но в момента се е стигнало до обидно ниско финансиране. Млади докторанти получават по 450 лв. стипендии от 9 години насам. С тези 225€ се очаква тези млади учени да творят наука на световно ниво. В интерес на истината исканията не са за грандиозни суми, но поне да се достигне минималната работна заплата.

Дали обаче е чудно, че държавата вече над десетилетие унищожава науката? Всички политически партии носят отговорност за това. Факт е, че от години БАН се издържа като работи по проекти за чужди държави, дори наша съседна Гърция. Явно там по-добре оценят нашите учени. И нека да припомним, че България някога беше космическа сила, че имаше един от водещите заводи в света за изчислителна техника, и т.н. А днес се гордеем с индустриален парк Пловдив, където големите компании изнасят процесите си с най-ниска добавена стойност…

фото: standartnews.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here