Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Есинг

Баварски пътешественик – Есинг

2017
4
SHARE

Essing – скалният град с един от най-дългите дървени мостове

Ако търсите и се нуждаете от почивка сред природата, звучно чуруликане, без никакви туристи, местна кухня и красиви гледки, в които да потънете, да забавите темпото до степен, в която часовникът не се движи, всеки ден е неделя и нищо не е в състояние да ви извади от усещането, че сте поне 50 години назад, то това е вашето място. То е от онези, на които имаш чувството, че си на друга планета, на която животът е спрял – там, някъде през средновековието.

Това малко праисторическо селище, в което живеят малко над 1000 души, е вградено буквално между скалите и реката. Намира се в живописния природен парк Altmühltal в Бавария. Къщите са подредени в такъв ансамбъл, че изглеждат като издялани.

Еssing – за него за първи път се споменава през 976 г. Името идва от келтския корен essа, което означава оръжеен магазин или огнище.

Освен със скалните масиви и вградените в тях домове Essing е известно и с двата си моста.

Историческият Altmühl мост, дълъг 46 метра, е със средновековна порта на кула, която датира от XIV в. В градчето се издига и енорийската църква, която е построена върху средновековни стени.

Сърцето на града обаче е дървеният мост, разположен на канала на Дунав-Майн. Той е сравнително нов – от 1986 г., но е най-дългият с такава конструкция в Европа.

За времето си изграждането му е истинско предизвикателство за специалистите по ландшафт, които са искали той да се впише в цялостния пейзаж. Структурата му се състои от залепени дървени панели, които са вълнообразни. Мостът е ознаменуван на пощенска марка от Германската федерална пощенска служба през 1992 г.

foto: commons.wikimedia.org

Съоръжението е дълго 200 метра, но заради нетрадиционната и извита линия се смята за един от най-дългите дървени мостове в Европа. Работата по него продължава цели 7 години – разработен е от екип от специалисти – освен инженери се включват и специалисти по съвременни технологии за работа с дърво. Благодарение на съвместните усилия се получава тази необичайна мостова структура.

Тази конструкция изисква да е от една страна твърда, от друга да има нужните вибрации при товари и при страничен вятър, който тук е доминиращ. По тази причина са направени множество тестове за издръжливост. Мостът е предназначен за товар до 500 кг на м².

Дървените въжени мостове са познати още от римско време и могат да се видят над река Дунав, но този е уникален и единствен по рода си.

На върха на Essing – на 514 м. височина, се намират останките от бивша кула. Някога на това място, което е изключително стратегическо, се е намирал замък – Рандек – той е и един от най-старите в Бавария, но за жалост много факти от най-ранната му история са забулени в тъмнина.

Първите известни писмени документи, в които се споменава за Рандек са отпреди 1000 г. През годините той е бил владение на различни херцози и висши благородници. При една от обсадите през Тридесетгодишната война е бил изгорен от шведите.

В най-новата му история Бавария го пуска на пазара за приватизация, като целта е той да бъде добре стопанисван, но и достъпен за обществеността. Днес входната такса за да се разгледа е 2 евро за възрастни и 1 евро за деца.

Водите на Essing

Всъщност това са водите на Дунав и Майн. Те са като огледало, което отразява съвършените природни богатства на този район. Поглеждате в тях и виждате как кокетничат в луда надпредавара сякаш върховете на дърветата, а в тяхната надпревара кой ще се достигне пръв небето – те или крепостта, се крие семпло, но чудовищно въздействие. Накъдето и да се обърнете ви обгръща все същата тази мантия, оцветена въпреки големите летни горещини в пъстро зелено, във всичките му неподправени тонове. Красота и изящество, каквито само природата може да сътвори. Истинско безвремие…!

Ако обичате риболова то на това място може да уловите щука, шаран, кефал, змиорка. Дневният билет (валиден е само за канала) струва 10 евро, а седмичният е 50 евро като включва и Felsenhäusl и Schulerloch. Ако станете член на риболовния клуб към Риденбург ще се ползвате и от преференциални цени. Преди обаче да тръгнете с такъмите ще трябва да се запознаете с всички инструкции на природозащитния закон.

И с това не се изчерпват местата в района.

На около километър преди Essing се намира една от най-атрактивните пещери със сталактити и сталагмити в Бавария – важен обект още от палеолита. Ако пътувате с кола още от шосето може да се ориентирате за нея по тази скална църковна рисунка.

До нея се достига само пеша, но за да се разгледа вътрешността й е необходим екскурзовод. През летните месеци последният възможен посетителски тур е в 16 ч.

Иначе най-старите находки, които могат да се видят са още от ледената епоха. Досега изследователите са намерили фрагмент от мамут-бисер.

фото: schulerloch.de

От 5 ноември пещерата затваря всяка година, за да отвори отново през първия ден на март. Иначе към нея има изграден и праисторически музей с находки от последната ледникова епоха. Входът е 5.50 евро за възрастни и 4 евро за деца над 4 години.

Районът на природен парк Altmühltal вероятно е най-богатият на крепости. Само в периметър около 15-20 км. се намират три замъка.

На по-малко от 10 км. от Essing и от Рандек се намира още еднн рицарски замък – Prunn. Той е един от най-добре запазените в Бавария, издигащ се на 70 метра височина. Вижда се още от пътя – величествено издигнал глава, сякаш готов да започне битка с всеки недоброжелател.

За първи път е документиран през 1037 г. В по-късните готически времена е бил неговият разцвет, а за това разказват фрагментите от съхранените стенописи. За да се потопите в миналите епохи можете да разгледате кухнята и т.нар. женска стая. Замъкът е запазен благодарение на крал Лудвиг I, който успява да го спаси като исторически паметник. Входът за него е само 5 евро, а гледката оттук към Дунав е толкова величествена, че човек трудно може да откъсне поглед.

Работното време от 1 ноември до края на февруари е от 10 до 16 ч.

По пътя на излизане от замъка може да се потопите в океана от слънчогледи в летния сезон.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още в рубриката:

Бавария и малко познатите й места – поредица – I

Бавария и малко познатите й места – поредица – II

Бавария и малко познатите й места – III

С деца в Бавария – поредица – първа част

Най-дългият замък в света – запознайте се!

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

4 COMMENTS

  1. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

    […] Баварски пътешественик – поредица, III част […]

  2. […] Баварски пътешественик – поредица, III част […]

  3. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

    […] Баварски пътешественик – поредица, III част […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here