Home Анализи Атентатите в Европа за една година

Атентатите в Европа за една година

367
0
SHARE

Микробус се вряза в пешеходци…, автомобил се заби в минувачи…, нападателят се издирва…

Подобен тип новини не бяха съобщавани само преди година и половина, но напоследък се превърнаха в нещо обичайно. Мястото е различно… Континентът е един – Европа!

По информация на БиБиСи само за първите 7 месеца на 2016 г. при терористични нападения в Европа са загинали 143 души. От 2004 г. насам това е и най-големият брой на смъртни случаи при терористични актове в Западна Европа.

Броят на предотвратените от началото на годината нападения е 142. Над половината от тях са били планувани във Великобритания. Испания съобщи за 10 предотвратени атаки. През 2016 г. в Германия бяха арестувани десетки привърженици на „Ислямска държава“, като бяха предотвратени и редица опити за терористични атентати. Само преди около година Прокуратурата в Германия разследва общо около 120 случая срещу 180 души, заподозрени в членство или в подкрепа на терористична групировка.

Ето и трагичните случаи.

Последният е от Барселона – централният булевард Рамбла и площад Каталуня. 13 убити, около 100 ранени, някои от които в критично състояние.

Едно от първите нападения с превозно средство бе в Ница – на 14 юни 2016 година, когато камион връхлетя върху хората, празнуващи националния празник на Франция на крайбрежния булевард. Загинаха над 80 души.

фото: http://www.dailymail.co.uk/

2017 година

Само преди по-малко от 10 дни в Париж мъж вряза кола в група военни близо до казарма. Пострадаха и шестимата военнослужещи. Парижкият прокурор определи нападението „опит за убийство, свързан с терористичен умисъл“.

Малко по-рано (29 юли), отново в Париж, мъж се опита да пробие с джип загражденията около джамия и заяви, че така отмъщава за нападенията на ислямисти от последните години. Беше задържан при опит да избяга.

19 юни – северната част на Лондон, района на Финсбъри парк, микробус се вряза в множество вярващи излезли след вечерна молитва пред местната джамия. Един загина, 10 бяха ранени. Лондонската полиция определи атаката като нападение срещу мюсюлмани, задържан бе шофьорът.

На същия ден в Париж автомобил се удари в кола на жандармерията, която се запали. В автомобила бяха намерени боеприпаси и оръжие. За щастие няма пострадали.

В началото на юни на Лондон бридж микробус блъсна пешеходци, след което трима мъже започнаха да нападат хора с ножове. Няколко десетки бяха ранени, а жертвите на тази атака са 11 души.

фото: http://www.abc.net.au/news/2

На 7 април в центъра на Стокхолм товарен камион се вряза в тълпа в пешеходна улица. Прегазвайки хората се заби във витрина. 5-ма убити, 15 ранени. Задържани са двама – единият Рахмат Акилов от Узбекистан, се призна за виновен.

фото: https://www.thesun.co.uk/

22 март – мостът на Уестминстър в центъра на Лондон – автомобил се вряза в минувачи, убивайки 4-ма. След това продължи и се заби в оградата на парламента. Наръга с нож постовия полицай, който загина. Извършителят – Халид Масуд, британски гражданин, бе убит от полицията.

На 25 февруари автомобил се вряза в опашка пред кафене в Хайделберг, Германия. Шофьорът бе задържан.

Камион се вряза в множество хора на коледния базар в центъра на Берлин, датата е 19 декември. 12 души бяха убити, 49 ранени. Канцлерът Ангела Меркел определи случилото се като терористичен акт. Извършителят бе 24-годишен тунизиец, който няколко дни по-късно бе убит край Милано при престрелка с полицията.

фото: http://www.express.co.uk

заглавно фото: http://www.dailymail.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here