Home Предстоящи промени Американска виза – все по-трудно

Американска виза – все по-трудно

1252
0
SHARE

Тази седмица администрацията на президента Доналд Тръмп оповести ново правило

Кои ще бъдат засегнатите?

От средата на октомври разрешение за постоянно пребиваване, независимо за какъв период, вече ще отговаря на ново изискване. То засяга получаването на помощи от публични фондове, ваучери за храна, използване на средства от здравноосигурителната система, настаняване в държавни или общински жилища, въобще всичко от социалната стълбица, което засяга хората с ниски доходи.

От имигрантите ще се изисква да се самоиздържат и да не са зависими от публични ресурси за нуждите си, а да разчитат или на собствените си възможности или на тези на членовете на семействата им, също така на частни организации, спонсори или дарители.

Мотивът за новото правило произтича от Закона за имиграцията от 1882 г., който позволява на правителството да откаже виза на всеки, който може да се окаже потребител на „публични разходи“ (public charge). Така или иначе през последните години служители на имиграционните служби отказват молби за виза, в случаите, в които сметнат, че кандидатът ще зависи основно от федералните и щатските помощи.

Очаквания ефект от тази рестрикция е да се намалят наполовина допуснатите в САЩ с такъв статут, тъй като ограничението засяга стотици хиляди кандидати. За него отдава лобира президентският съветник Стивън Милър.

Мярката няма да засегне издадените досега зелени карти, но ще окаже влияние на чакащите, които досега можеха да получат виза с мотив, че техните близки са вече в САЩ.

800 хиляди са издадените зелени карти за 2016 г. Ако приемем, че половината от тях нямат нужните доходи и се смятат за бедни, то те няма да бъдат допускани в САЩ.

През миналата година Държавният департамент промени инструкциите за издаване на виза като на дипломатите повече свобода за отказ. Мярката даде ефект – броят на отхвърлените на това основание визи се е увеличил 4 пъти спрямо предходната година.

фото: TNW

източник: https://www.boundless.com/blog/public-charge-rule-change/

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here