SHARE

Всеки, който притежава стар дизелов автомобил от тази марка ще може да го замени за нов, ползвайки екобонус до 8000 евро за закупуване на чисто нов автомобил. От пълния размер на сумата ще могат да се възползват само две групи потребители. Първото изискване е да са германски граждани и второто условие е да живеят в някои от 14-те най-силно замърсени градове.

Това предложение не е ново. През миналата година VW също имаше подобна политика, само че предлаганите средства тогава бяха между 1000 и 2400 евро.

Бонусите ще се получават веднага за всички коли с норми за емисии евро 1 (то е в сила от 1992 г.) до евро 4 (автомобили, които са произведени до 2005 г.).

Темата отдавна се коментира в публичното пространство, като държавата настоява тези бонуси да бъдат изплащани от производителите. Сега мярката се разширява и ще се включва и евро 5 в онези градове, в които нивото на замърсяване се оценява като опасно високо и властите са наложили ограничение за влизане на автомобили в центъра.

Ето и списък на 10-те най-замърсени градове:

  1. Оберхаузен
  2. Кьолн
  3. Есен
  4. Дрезден
  5. Лайпциг
  6. Кемниц
  7. Хале
  8. Мьонхенгладбах
  9. Дуисбург
  10. Хамбург

Предадените стари автомобили ще бъдат унищожени, коментираха от VW.

Да припомним, че през 2017 г. канцлерът Ангела Меркел обяви, че федералното правителство за тази година (2018) ще осигури 1 милиард евро за градовете в страната, за да направят пътното си движение по-щадящо околната среда. Средствата трябваше да се инвестират в решения, които да доведат до намаляване на трафика. Германският канцлер смята, че проблемите със замърсяването трябва да намерят решения, но без забрани.

За да намалят вредните емисии редица градове отдавна са наложили рестрикции за стари автомобили, които нямат право да влизат в централните части без евро 4. Берлин дори обсъжда варианта от догодина да се допускат само коли, които са с Евро 6.

В началото на тази година пет града обсъждаха идеята за безплатен градски транспорт. Тя обаче бе отхвърлена като нереалистична. Сарата столица Бон, която бе сред участниците в дебата, реши да въведе годишен билет за обществения транспорт за нови потребители за 365 евро, или 1 евро на ден. Средствата за тази мярка бяха отпуснати от правителството.

Брюксел заплаши, че ще изправи Германия пред Съда на ЕС за постоянно нарушаване на ограниченията за замърсяване на въздуха.

източник: https://www.meinauto.de/lp-vw-umweltpraemie

фото: Volkswagen.at

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here