Home Новини Работнически протести в деня на „черния петък“

Работнически протести в деня на „черния петък“

75
0
SHARE

Докато потребителите в петък атакуваха търговските мрежи както директно, така и онлайн, служителите на Амазон в логистичните центрове в Германия и Испания напуснаха работните си места в знак на протест, съобщи агенция Ройтерс.

Работниците бяха призовани да излязат на протест от синдикалната организаия Verdi с искане за по-добро заплащане и трудови договори, гарантиращи здравословни условия на труд. Стартовата почасова надница в момента е 10.78 евро, като след 2 г. трудов стаж средната месечна заплата достига 2397. Това е обаче брутното възнаграждение без начислените данъци.

От германския филиал на Амазон уверяват, че заплащането е конкурентно, като има и бонуси още в началото на постъпването на работа.

Във филиалите на американската компания в Германия в Бад Херсфелд и Рейнберг са стачкували общо 620 души, но повечето от служители са продължи да обслужват клиентите и поръчките на потребителите не са пострадали.

Същевременно служителите на Амазон в испанския град Сан Фернандо де Енарес също излязоха на стачка, която продължава и днес (събота). Според информацията на местните синдикати в протеста са се включили от близо 90% от служителите.

източник: https://www.reuters.com/article/us-amazon-com-strikes-germany/amazon-workers-strike-in-germany-spain-on-black-friday-idUSKCN1NS1AU

фото: VOA News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here