SHARE

В обширен материал по темата Spiegel коментира, че страната  е станала един от най-големите износители на оръжие в света, а правителството се е превърнало в „помощник за усъвършенстването на диктатурите“.

От своя страна Министерството на икономиката на своя уебсайт коментира: „Износът на оръжие не е средство за икономическа политика, в действителност десетки хиляди работни места зависят от индустрията.“

Според изчисления на Фондацията „Ханс Бьоклер“, около 55 000 души са работили през 2015 г. в оръжейна компания или в сферата на въоръженията.

Сред най-големите работодатели са производителят на самолети и хеликоптери Еърбъс, производителят на автомобили Rheinmetall и корабостроителят Thyssenkrupp.

 

Ето какво показва и статистиката по отношение на износа. 14.48 млрд. евро за последните четири години са приходите от доставки на оръжие от Германия към държави, които са извън военния алианс и евросъюза, сочат данните, станали ясни в отговор на парламентарен въпрос.

В голямо търсене са фрегатите, производени от германските компании.

В периода 2014-2017 разрешителните за износ на оръжие са на стойност над 25 милиарда евро, което е с 21 % повече от данните за предходните 4 години, когато управляваше коалицията на консерваторите с либералите.

Spiegel припомня, че политиката за износ на оръжие ще остане спорна тема в предстоящите коалиционни преговори.

фото: Spiegel Online

източник: http://www.spiegel.de/politik/ausland/ruestungsexporte-so-steht-es-um-die-branche-in-deutschland-a-1189627.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here