Home Без категория 2000 Деца от 6 Държави Пеят и Танцуват в Хасково

2000 Деца от 6 Държави Пеят и Танцуват в Хасково

87
0
SHARE
Тази година за 17-ти пореден път от 31.05 до 01.06 в курорта Хасковски Минерални Бани се проведе международният детски етнофестивал “Децата на Балканите с Духовност в Европа“. 2000 деца от 6 държави взеха  участие. Представителите на България, Молдова, Индия, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, представиха в рамките на два дни своите фолклорни танци и народна култура.

Празникът започна с традиционното шествие-парад по улиците на Хасково, предвождано от мажоретките на града. Фестивалът се организира от община Хасково, Национален Курорт Минерални Бани и най-голямата обществена организация в България – синдиката КНСБ.

Българското участие беше от деца от 17 области и 44 населени места. В програмата бяха включени 80 групи и 25 индивидуални изпълнители. Това беше най-мащабното събитие в страната по повод на Международния Ден на Детето. Голямата награда спечели ансамбъл “Чудесия“ от Пазарджик. Публиката и журито бяха силно впечатлени от изпълненията на 3-годишния Даниел Христов, който спечели трето място във възрастовата група от 5 до 10 години.

Този фестивал вече дълги години носи детски усмивки и веселие в града. Благодарение на събитието Хасково е вече побратимен с турската община Бююккаръщъран, а от тази година е получена покана за побратимяване с две общини от Сърбия. Така с музика, танци и много положителна енергия децата на балканите сближават държавите. Една прекрасна инициатива!

Поздравления за организаторите и участниците от екипа на Инфо Портал БГ!

автор: Атанас Тетиков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here