SHARE

XI международен фестивал „Дунав фест” в Улм

Фестивалът беше открит на кораб във водите на река Дунав

 

През юли т.г. Югоизточноевропейският-български културен институт в Елванген (филиал на българския културен институт в Берлин) участва „Дунав фест”. В три последователни дни стотици гости на фестивала посетиха палатата на института, където артовския интериор оформиха експозиционни модули с плакатната изложба на НАИМ „Огледало на времето – женската красота през вековете”. Освен това гостите се запознаха и с каталози за археология и културни маршрути на немски и английски езици от библиотечния фомнд на института. Уютната атмосфера в палатата стана привлекателно място за мнозина, далеч от шумната алея на панаирния град от двете страни на Дунав. Абсолютната атракция на фестивала обаче бяха дневните ателиета по керамика и рисуване върху текстил за деца и възрастни, а цветните произведения допълниха интериора с още повече настроение.

Дегустацията на избрани български бели и червени вина, която бе последната вечер също привлече в българската палата още публика при това и високопоставени гости като кметовете на Улм и Нов Улм – Гюнтер Шчиш и Геролд Норемберг, общински съветници, политици от парламента на Баден-Вюртемберг, Тереза Шопер, секретар на парламента на Баден-Вюртемберг и посланик на Дунавския фестивал, директорът на фестивала Себастиан Рийм, Ева-Мария Бьолер, директор на Агенцията за европейско образование на провинция Баден-Вюртемберг и др.

Подбраните динамични акценти на филиала в Елванген успешно се вписаха в пъстрата атмосфера на творци и изпълнители от десет дунавски страни. Българският инфо-център беше един от трите тематични палати на фестивала, заедно с тези на Музея „Дунав-Швабен” и Сръбско-Хърватската палата.

Още снимки от https://www.donaufest.de/

Г-жа Гертруд Грюнвийд, професор по комуникации в Техническия университет Мюнхен и архитектът Юрген Шнайдер споделиха: „Още при влизането бях докосната от необичайният изключително подреден интериор с историята и културата на Вашата страна, инфощандовете с прекрасни каталожни издания от български научни институти и креативните творби на ателието…” (Г. Грюнвийд).

„Трябва да кажа, че България за нас в Югозападна Германия е все още малко позната. Палатата на Югоизточноевропейският-български културен институт в Елванген е според мен правилният път за осъществяване на културни мостове и представянето на Вашата малка прекрасна България с нейните силни страни сред повече хора. Мисля, че имате най-приятният интериор на фестивала!” (Ю. Шнайдер).

информация и снимки: проф. Емил Иванов, български културен институт Елванген

заглавно фото: https://www.donaufest.de/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here