Home Анализи Ще отнеме ли ФИФА Мондиала от Катар?

Ще отнеме ли ФИФА Мондиала от Катар?

63
0
SHARE

Шест арабски страни са поискали от ФИФА да отмени провеждането на Световното първенство по футбол през 2022 година, което трябва да се проведе в Катар. Мотивът – според тях Катар не е в състояние да гарантира сигурността и безопасността на туристите. Това е поредната драматична точка в отношенията, след като преди малко повече от месец Обединените арабски емирства, Египет, Бахрейн, Саудитска Арабия, Йемен и Либия прекъснаха дипломатическите си отношения с арабската страна, обвинявайки я в подкрепа на терористични организации и намеса във вътрешните работи на Бахрейн. По-късно ги последваха и други страни от региона. Шестте държави заявяват, че ако ФИФА не вземе мерки и Световната купа се проведе в Катар, те ще бойкотират Мондиала. Ръководството на ФИФА е призовано да приложи правилника в частта промяна на домакина при „непредвидени, форсмажорни обстоятелства“.

Ако се стигне до тази стъпка тя няма да е прецедент. Световното през 1986-та година беше преместено от Колумбия в Мексико. Причината тогава обаче бяха природни катаклизми – земетресение, което нанесе сериозни щети в южноамериканската държава.

Спортните агенции припомнят, че изборът на Катар за домакин през 2022 година бе съпроводен с подозрения за корупция и куп скандали. Развръзката очевидно предстои.

фото: investor.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here