Home Новини Ще извоюва ли най-големият германски синдикат по-високи заплати и по-кратка работна седмица?

Ще извоюва ли най-големият германски синдикат по-високи заплати и по-кратка работна седмица?

1831
0
SHARE

IG Metall – синдикалната организация в Германия, в която членуват 3.9 млн. работещи, настоява за 6% увеличение на заплатите и 28-часова работна седмица (вместо 35 сега). Освен това профсъюзът иска още родителите, които работят на смени и същевременно се грижат за малки деца или член от семейството се нуждае от специални грижи, да работят със 7 часа по-малко, но при същото заплащане през първите 2 години (след това отново да се върнат към 35-часовата седмица).

Според синдикатите тези искания са напълно постижими, тъй като германската икономика е в подем, книгите за поръчки на компаниите са запълнени, а икономическите прогнози за 2018 са добри.

Очаквано обаче работодателите са на друго мнение. Те предлагат 2% увеличение и еднократно плащане от 200 евро за първото тримесечие. Те са абсолютно притов намаляването на работната седмица със 7 часа.

В началото на тази седмица работа спряха служители от баварския град Ашафенбург и Изерлон. Стачкували са и работници от селскостопанската и автомобилната индустрия. Щафетните стачки ще  засегнат включително автомобилния гигант Порше като те ще продължат и в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, както и в Северен Рейн-Вестфалия.

За четвъртък – 11 януари, в провинция Баден-Вюртемберг (в този район са централите на Порше и Бош), са планирани преговори между синдикати и представители на работодателските организации.

За южната провинция Байерн (където са разположени компаниите БМВ и Сименс) преговорите ще се проведат на 15 януари, а за провинция Северен Рейн-Вестфалия съответно на 18 този месец.

инфо: https://www.ndr.de/nachrichten/Tarifrunde-IG-Metall-weitet-Warnstreiks-aus,igmetallwarnstreik100.html

фото: http://www.igmetall-bezirk-mitte.de/aktuelles/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here