Home Анализи Ще бъде ли превърната Източна Европа в бежански лагер?

Ще бъде ли превърната Източна Европа в бежански лагер?

84
0
SHARE

Съдбоносни за бъдещето на Източна Европа предложения се обсъждат в Европейския Парламент според немското издание Фокус.
Ска Келер – лидер на партията на „Зелените“ предлага бежанците да бъдат заселени в Източна Европа, за да бъдат интегрирани по-лесно.
Същата дама сподели пред немския вестник Нойе Оснабрюкер Цайтунг как цяло сирийско село може да бъде преселено в Латвия. Логиката на г-жа Келер е, че мигрантите се насочват към държави, където има техни сънародници. Интересно е, че тя говори вече не само за „бежанци“, a за „мигранти“, което са две коренно различни неща. Дали тя планира трайно заселване на обезлюдените източно европейски територии? И тук не се ли крие опит на Германия да се отърве от потока от бежанци като ги отклони в друга посока? Ако обаче бежанците следват нейната логика, те би трябвало да се насочват предимно към Германия, каквато е и реалността.

При приемане на такъв план, страните от Източна Европа ще се възпротивят. Това се отнася със сигурност за Вишеградската Четворка. Дали случайно нейният пример е с Латвия, а не с Унгария? Г-жа Келер даже казва за принуждаване на държавите да приемат бежанците. Дали това е възможно и дали това би довело до нови държави да напуснат съюза, времето ще покаже.

Разпределението на бежанците ще е една от темите на предстоящата среща на върха на ЕС тази седмица.

Дали това не е финален опит на „Зелените“ да привлекат вниманието върху себе си? Съдейки по резултатите от изборите за Ландтаг, е много вероятно да не влезнат в Бундестага.
Ако ЕС започне да принуждава държави да приемат бежанци, поддръжниците на Брекзит ще се окажат прави в доводите си за напускане на съюза.

Дали г-жа Келер осъзнава, че такива ходове ще спомогнат на крайно десните партии в Европа да натрупат още по-голямо влияние? Защо обаче никой не поставя на дневен ред в Брюксел как да се победи ИДИЛ и да се възстановят Сирия, Ирак и Йемен? Не се говори за възстановяване на Близкия Изток, а за „интеграция“. Защо ли?

Какво ли би казал покойният Хелмут Кол или би останал в шок от своите приемници?

Автор: Атанас Тетиков

Източници:
http://m.standartnews.com/svyat-europe/zelenite_iskat_da_napalnyat_iztochna_evropa_s_migranti-357726.html

http://www.focus.de/politik/videos/eu-abgeordnete-keller-fluechtlingsgruppen-in-osteuropa-ansiedeln_id_7260446.html

http://www.presseportal.de/pm/58964/3663942

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here