Home Новини Ще бъде ли поделена Македония?

Ще бъде ли поделена Македония?

52
0
SHARE

Какво се случва в парламента в Скопие?
Граждани пробиха полицейския кордон и поискаха саморазправа с депутатите, някои от които изпитаха физически гнева на хората. Предупредителни изстрели от страна на протестиращите са били произведени в парламента. Има 100 ранени. Част от пострадалите са няколко депутати, включително и лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев.

Но каква е причината? Избирането на етническия албанец Талат Ксафери за председател на парламента.
Защо обаче това е проблем? Ако приемем, че отделните етнически групи са балансирано интегрирани в Македония, този случай би изглеждал провокативен. Даже необоснован. Но реалността показва, че в нашата съседка етническите албанци увеличават ежегодно своя брой. В тази демографска криза, при която една група постепенно расте, получава ръководен пост в парламента и контрол над цели области, реакцията на македонците е може би логична. Друг въпрос е дали по този начин. И какво ще последва? Може ли конфликтът да бъде овладян или фитилът на „бурето с барут“ е вече дръпнат?

САЩ и ЕС подкрепят албанците.
Сърбия и Русия са на страната на македонците.

Ще се превърне ли Македония в поредната държава, която губи територии, които се превръщат в строителен материал за Велика Албания?

България винаги е сочена като пример за Балканите – една страна, в която от години мирно съжителстват поне пет-шест етнически групи. И все пак – когато чергата на съседа ти гори, има ли опасност да стигне и до твоята? Дали случващото се в Македония не е една умалена версия на нещо, което може да се случи и другаде?

Какво мислите?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here