Home Анализи Честит Ден на Съединението!

Честит Ден на Съединението!

145
0
SHARE

Скъпи читатели, екипът на Инфо Портал БГ Ви поздравява с националния празник Съединението на България. Днес, на 6-ти септември се навършват 132 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия.

За някои българи това е поредният почивен ден. Но точно тази дата е много важна за нашето национално самоосъзнаване и самочувствие. Ако погледнем поуката, която нашите предци са ни завещали с подвига на Съединението, ще открием доказателство, че макар и да не сме световна супер сила, ако правилно се възползваме от възможностите, можем да защитаваме националните си интереси. За това е необходима прозорливост, хитрост, лидерство, жертвоготовност и искрено желание да се работи в името на България. Тогава сме били субект, а не обект на геополитическите процеси.

Подобни исторически събития са прекрасен лакмус да оценим не само днешните държавници, но и нас самите. Защото Съединението е довело до териториално обединение, но то е станало възможно, защото вече всички сме били обединени. Защото тогава вече сме били израснали от народ до нация и поради това Съединението се е случило.

Държавният девиз „Съединението прави силата“ може да се тълкува така: когато сме обединени ние можем да съградим държавата си така както ние желаем. И когато го постигнем ,генерираме сила, която ни обединява още повече и чрез нея развиваме Родината още повече. Това е процес, който съединява българите и България в едно. В това се крие силата!

А какво показва лакмусът днес? Къде е силата?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here