Home Хоби Содени питки с масло и сирене

Содени питки с масло и сирене

1452
0
SHARE

Вкусни, „класически“ содени питки с масло и сирене! Стават бързо и лесно, ухаят вкусно и са ни мнооооого сантиментални, защото са от „пожълтелите тефтери“

Необходими продукти за 8-9 питки:

2 яйца размер М
200 гр.  кисело мляко

2 чаени чаши брашно

200 гр. краве сирене или кашкавал /може и от двете поравно/

2 с. л. олио
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол

1 кафена л. захар
около 40 гр. масло  (1/3 пакетче масло от 125 гр.)

 

Подправки на вкус: чубрица, кимион, сусам

Начин на приготвяне:

1. В дълбок съд пресяваме брашното. Правим кладенче и в него чукваме двете яйца. Добавяме олиото, солта, захарта, нарязаното на малки кубчета сирене и/или кашкавал и киселото мляко, в което предварително сме сложили да угасим содата.  Подправките може да се сложат в самото тесто и/или с тях да се поръси върху оформените питки.

2. Разбъркваме добре всичко. Тестото със сода не иска много месене и не се чака да втаса, затова след като добре смесим продуктите оформяме питките. Топим ръцете си в разтопеното масло и правим топчета, които потапяме в маслото и леко сплескваме.

3. Редим питките в тава, застлана с хартия за печене като оставяме разстояние между тях. В средата на всяка питка леко натискаме, за да се получи вдлъбнатина в тестото. В нея изсипваме малко от останалото масло /1 кафена лъжичка/  и слагаме кубче сирене.

4. Печем питките в предварително загрята на 170-180 градуса фурна до позлатяване.

5. След изпичане ги вадим от тавата и ги оставяме да поизстинат за няколко минути върху решетка. Консумират се топлички.

Забележка: Сиренето / и/или кашкавалът/  може да се настърже на едро ренде.  Правила съм питките и в този вариант, но според мен е по-вкусно и изглеждат по-добре, ако сиренето / и/или кашкавалът/ се сложи  на малки кубчета.

Снимки и рецепта: Елена Андреева

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here