Home Малко известни факти Словакия награди трима българи с орден „Бял двоен кръст“

Словакия награди трима българи с орден „Бял двоен кръст“

147
0
SHARE

Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев – това са трима българи, които преди 50 години се противопоставят публично на окупацията на Чехословакия. За това те получиха най-висшето държавно отличие за чужденци – орден „Бял двоен кръст“ трета степен.

През 1968-ма година, по време на окупираната от войски Прага, тримата българи са студенти по история в Софийския университет и се осмеляват да пишат позиви срещу влизането в чехословашката държава. Те ги разпространяват в София и в Пловдив като в листовките се противопоставят на участието на България в окупацията на Чехословакия. Да припомним, че тогава войски от т.нар. Варшавски договор смазват със сила движението на Пражката пролет.

За действията си тогава младите мъже първо били обявени за антипартийна група, а след това и за врагове на народа.

Александър Димитров получава присъда от 2 години затвор, като я излежава в Старозагорския затвор. След като излиза оттам е изселен в свищовския район за 3 години – масова практика на комунистическите служби през 45 годишното им управление.

Състудентът на Димитров – Валентин Радев, е осъден на 1 г. и 2 месеца затвор. Той умира през 1995 г., а отличието бе връчено на сина му – Андрей Радев.

Най-тежката присъда от тримата мъже получава Едуард Генов – 3 г. и 6 месеца затвор отново в Старозагорския затвор. Заради опит за бягство оттам той получава още 8 години. През 1988 г. Генов е сред основателите на Независимото дружество за защита правата на човека. Отново е преследван от властите, които го изпращат в Родопите. След това го експулсират от страната. Едуард Генов заминава за САЩ, умира там през 2009 г.

фото: desebg.com – на снимката единственият жив от тримата бивши студенти Александър Димитров (вторият от дясно на ляво) по време на церемонията по награждаването в Словашкото посолство в София заедно със синовете на своите колеги Едуард Генов и Валентин Радев (вляво от Димитров). Вдясно е словашкият посланик Мануел Корчек |

източник: http://desebg.com/chestvania/3776-2018-11-17-11-42-26

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here