Home Новини След сблъсъците в Париж

След сблъсъците в Париж

54
0
SHARE

200 допълнителни работници са мобилилизари в Париж за почистване и възстановяване на щетите по улиците и сградите, съобщава Гардиън. Разбити витрини и прозорци, нашарени с графити и надписи сгради – първоначалните щети се оценяват на около един милион и половина евро.

Да припомним, че през почивните дни се стигна до сериозни сблъсъци между полиция и протестиращи на Шанз-Елизе. Причината бе повишените цени на горивата, които доведоха до организирани протести във френската столица. Пред медиите протестиращите коментираха, че не издържат на поскъпването на живота в страната.

Трудно е да се изчислят косвените щети от затварянето на магазините. Собствениците на търговски вериги очакваха повече продажби след запалването на коледните лампи по централната парижка улица. Вместо това обаче те се наложи да заключат, а улицата се превърна в своеобразна бойна сцена. Според френското разузнаване сред участниците са идентифицирани крайно десни симпатизанти. Медии твърдят обаче, че е имало анархисти и крайно леви.

Арестувани са над 100 души, сред които и непълнолетни. 45 от тях са обвинени за безредиците и ще бъдат изправени пред съда. Според полицейските справки арестуваните мъже не са парижани, но са без криминални досиета. Пострадали при сблъсъците са над 30 човека, като сред тях 7 служители на реда.

По информация на директора на полицията в Париж – Мишел Делпю, са използвани 5000 контейнера сълзотворен газ, което се случва за първи път, а пожарникарите са изгасили около 100 пожара. Демонстрантите, които строиха барикади и ги палеха, поискаха оставката на президента Макрон. Той осъди насилието.

В съботно-неделните протести в цяла Франция са участвали повече от 106 хиляди.

Информацията, че се готви тов протест за 1 декември бе отречена.

foto: Tagesschau

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here