Home Без категория Скандалът със заразените яйца продължава

Скандалът със заразените яйца продължава

291
0
SHARE

Заради откриването на вредния за човешкото здраве инсектицид фипронил в яйца, произведени в Холандия, има вероятност милиони носачки да бъдат избити. В началото на седмицата ЕК обяви, че замърсените яйца може да са достигнали до 7 държави – освен Германия, Белгия и Холандия, във  Франция, Великобритания, Швеция и Швейцария, като поне 10 милиона яйца са стигнали до магазините и щандовете в тези страни.

Още миналата седмица от съображения за сигурност в Германия веригите Алди и Реве обявиха, че са свалили яйцата от магазинната мрежа, макар да не е съществувал риск от заразена продукция.

Като превантивна мярка в Холандия са ликвидирани 300 000 кокошки, 150 холандски фирми са затворени, а допълнително са блокирани яйцата от 57 местни компании, което е около ¼ от производителите в страната.

За фермерите обаче ще са необходими седмици преди да могат да подновят производството си, коментират холандски производители. Да припомним, че миналата година производителите в Западна Европа претърпяха множество загуби заради птичия грип.

фото: t-onlinde.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here