Home Анализи Сблъсък на статистиката – българите в чужбина били 1.1 млн.

Сблъсък на статистиката – българите в чужбина били 1.1 млн.

2257
0
SHARE

Вярвате или не, но според днешна публикация във в. 24 часа за последните 10 години нетната миграция била намаляла и според заглавието българите зад граница били малко над милион. Според същата статия, която се позовава на анализ за периода 1985 – 2016 г., населението на страната ни е с 1.85 млн. по-малко, но това се дължало в по-голяма степен на отрицателен естествен прираст (52 %), отколкото на напускащите България (48 %).

Странно тогава какво се е случило с 2 млн. 400 хиляди българи за малко повече от година. Статия от май 2016 г. на същия вестник съобщава, че броят на сънародниците зад граница бил 3 млн. 500 хиляди.

Ето още малко цифри.

Само преселниците в САЩ след 1989 г. са над половин милион.

15 млн. души в света говорят български език, сочи изследване на Института по български език към БАН, публикувано миналата година.

Според Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина извън пределите на България постоянно или за периода до 6 месеца, живеят между 8 и 9 млн. души.

Само през настоящата учебна година в Европа бяха открити 13 нови неделни училища за български деца.

Според проф. Григор Велев, председател на Асоциацията на българите по света и Световния парламент на българите по света, 22 млн. българи са пръснати по земното кълбо. *

*Информацията е от 2014 г., цитирана от в. Сега

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here